10 bijzondere huizen in de natuur waar je kunt logeren

Verlang je naar een toevluchtsoord ver weg van alles? Geen fancy restaurants, niet shoppen tot je erbij neervalt en geen buren om je heen. Ontdek hutjes op de hei op slechts een paar uur rijden afstand. Geniet van lange wandelingen, knusse haardvuren en ontspanning in de hottub – laat de drukte achter je en omarm de rust van de natuur. On y va!

Op de Veluwe

Kleinschalige huisjes met net zoveel liefde en aandacht voor het interieur als voor de omliggende natuur, dat is Noma op de Veluwe. Om de hoek ligt de Renderklippen, de plek om je van half augustus tot half september te vergapen aan de paarse pracht op de heide.

Duinen van Drenthe

Op de hei verblijven, ín Nationaal Park de Drentsche Aa, maar wel voorzien van luxe. Bij de villa’s van Park de Zeegser Duinen eet je rond de vuurplaats en warm je op in de sauna. Na een fikse wandeling over de heide natuurlijk. Wil je een hottub, je huisdier mee of douchen in een sun shower? Het kan en het mag. De Zeegser Duinen zijn gemaakt om op comfortabele wijze met de hele familie plús viervoeter(s) vakantie te vieren.

Op een onbewoond eiland

Het is misschien niet op de hei, maar als je een boot nodig hebt om op de plaats van bestemming te komen, rekenen en we het goed. Eilandseind ligt midden in de Hollandse wildernis in een beschermd natuurgebied. De cabin is een Tempelton, een ecologisch houten vakantiehuis. Het geeft een panoramisch uitzicht over je eigen eiland en het water. Niet dat het helemaal back to basic is, want dit hutje op de hei heeft luxe bedden, topkwaliteit koffie én een lekkere douche in huis.

Wegdromen bij La Libellule

In de verte lonkt Frankrijk, maar La Libellule staat nog stevig op Belgische bodem. De lodges omringen de knusse vijver en op de veranda bubbelt de jacuzzi uitnodigend. Als je binnenstapt bij een van de prachtige pavillons van La Libellule, krijg je meteen zo’n gelukzalig vakantiegevoel. Alles is mooi in de houten huizen, zelfs de douchebak (geen grap). Het is dat het zo fijn wandelen is in de omgeving, anders blijf je het liefst binnen om lekker dicht tegen de pelletkachel aan te kruipen. Al is het net zo lekker om jezelf na een lange wandeling in de superdeluxe hottub op het eigen terras te laten zakken. Tip: bestel bij het boeken een raclette (een gerecht uit de Zwitserse bergen) op de dag van aankomst, dan stuit je direct op een gedekte tafel en een koelkast vol ingrediënten. Een feest in je eigen hutje op de hei met als kers op de taart de glooiende heuvels rondom Beauraing.

Logeren in een coole Cuber

Voor een écht hutje op de hei moet je naar Hoenderloo. De Cuber Suites zijn zo ontworpen dat je opgaat in de natuur, mede dankzij de grote glazen pui waardoor je geniet van een prachtig uitzicht. Na een nacht slapen in een suite strekt de hei zich aan het voeteneind uit. Wát een vondst. Ook slim: de suites staan met de ruggen naar elkaar toe, zodat je lekker veel privacy hebt op de veranda.

In a Nutchel

Een vuurtje stoken in de houtkachel, een ree die langs het raam dartelt. Bij Nutchel in de Elzas en de Ardennen streven ze naar het ultieme hygge-gevoel. Dit is terug de natuur in. Water kook je in de ketel, en door het metershoge raam ben je een met de natuur. Wat natuurlijk ook zo is. Geen hutje op de hei, maar wel een onderkomen waar je lekker loskomt van die dagelijkse sleur. Helemaal van de wereld, maar dan om de hoek.

Buiten logeren

In elk hutje op de hei is het heerlijk vertoeven, maar soms zit er iets uitzonderlijks bij. Cabin Anna is zo’n one of a kind-huis. De cabin is een design van de jonge ontwerper Caspar Scholten. Zijn moeder vroeg hem een ontwerp te maken voor in de tuin. Een van de grootste designbladen pikte het op en Cabin Anna ging viral. Niet gek, want de liefde voor design, natuur en interieur komen samen in dit ingenieuze ontwerp. Binnen is buiten en buiten is binnen. Het huis kan letterlijk open, waardoor je elk seizoen anders beleeft. Wanneer sliep jij voor het laatst buiten? Want dat kan hier gewoon.

Wagenkamperen

Op dertien vierkante meter vakantie vieren, dat kan bij B&B Het Bonte Buitenleven in Wieringerwerf. De blauwgekleurde pipowagen heet The Shepherds Hut en is precies dat, een veilig onderkomen om te ontspannen. De kippen scharrelen bij aankomst onder de veranda en de paarden staan in de wei. Ultiem ontspannen.

Fijn Fryslân

Niet óp de hei, maar wel bijna. In de bossen van Appelscha, pal tegen het Nationaal Park Drents-Friese Wold, ligt het 8-persoons Boshuis Vroeg. Een plek om met het hele gezin te genieten. Op de veranda kijk je uit over 1000 m² bos, met daarachter het Drents-Friese Wold en de hei. En het huis zelf? In elk detail van het interieur zit een beetje liefde verstopt. Zie je jezelf al zitten in die lekkere fauteuil bij de potkachel? Bijkomen van een lange wandeling op die fraai vormgegeven bank? Lees je dit überhaupt nog of ben je al aan het boeken? Wij weten het wel.

Alleen op de wereld in Groningen

In de Groningse middle of nowhere ligt dit leuke hooihuis. Geen kip te zien. Of nou ja, in Froombosch lopen er wel wat kippen op het erf rond, maar verder is het een stek om offline te zijn. De openslaande deuren en de vlonder geven het gevoel dat je altijd buiten bent. Wat eigenlijk gewoon zo is. Je waant je hier door de bouwstijl van het hooihuisje in een van de beroemde kinderboeken van vroeger.

Dit artikel verscheen eerder op Vtwonen.nl

Meer lezen

Tanja verhuisde naar een houten huisje in het bos.
De leukste geheimtips in België.
Onthaasten op Caths Eiland.

Tekst Redactie vtwonen  Illustratie Femme ter Haar
Gepubliceerd op 6 oktober 2023

Scroll naar boven