10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lang niet altijd is Rio positief in het nieuws; de stad dankt het negatieve imago aan gevaarlijke favela’s waar drugsbendes de boel runnen. Nu het op politiek gebied ook wankelt in Brazilië neemt de onrust alleen maar toe. Gelukkig overheersen de mooie dingen in de stad. De gastvrijheid van de Brazilianen is zeldzaam en ondanks de problemen zijn ze trots. Op hun stad, op hun land en laten dat maar al te graag aan je zien. Rio de Janeiro is fantastisch en zit voor altijd in mijn hart. Fenomenale stranden, indrukwekkende bergen en dat bijzondere wereldwonder. Rio heeft het allemaal. Bloedmooi en relaxt. De stad van het voetbal en van het beroemde Braziliaanse carnaval. Wil jij ook op reis naar Rio de Janeiro? Dit zijn mijn 10 leukste tips om te doen!

Rio de Janeiro: handig om te weten

Rio de Janeiro betekent letterlijk de januaririvier en ligt aan de Baai van Guanabara. Rio de Janeiro – of gewoon Rio in het kort – ligt aan de oostkust van Brazilië en is anders dan velen vermoeden niet de hoofdstad van het land (dat is Brasilia). Wel is het de tweede grootste stad van Brazilië. Bezienswaardigheden heeft Rio volop. De must sees vind je allemaal in dit artikel, maar Cristo Redentor – een van de zeven nieuwe wereldwonderen – spant de kroon. Naar Rio zonder ook dit immense beeld van Christus te bezoeken is onmogelijk. Om je voor te bereiden op de reis is het handig om te weten wat de vliegtijd en het tijdsverschil zijn en welke taal je er spreekt.

De beste reistijd is van april-juni, dan is het zeer aangenaam qua temperatuur. Wil je het legendarische carnaval een keer meemaken, dan is februari/maart het juiste moment om te gaan.
De vliegtijd van Amsterdam naar Rio de Janeiro bedraagt ruim 12 uur.
Het tijdsverschil tussen Nederland en Rio is 5 uur: het is er vijf uur vroeger dan hier.
In Rio wordt Portugees gesproken, maar dat is anders dan het ‘gewone’ Portugees dat je wellicht kent uit Portugal. En mocht je denken dat je het met Spaans ook wel gaat redden dan heb je het mis.
De bijnaam van deze stad is Cidade Maravilhosa dat letterlijk ‘prachtige stad’ betekent.

1. Naar het topje van de Suikerbroodberg

Om te beginnen een lekker toeristische tip, maar dit wil je écht doen: naar het topje van de Suikerbroodberg. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Deze berg is niet gigantisch hoog – slechts 396 meter – maar zeker opvallend te noemen gezien de vorm en de ligging. De Suikerbroodberg ligt in de buurt van Urca en je hoeft niet per se zelf te klimmen om boven te komen (dat kan wel hoor, maar dat is iets voor gevorderde klimmers), want er gaat een kabelbaan naar boven. Waarom je dit ritje wilt maken is eenvoudig: het uitzicht. Helemaal bovenop vind je een paar gezellige koffiebarretjes waar je misschien niet de lekkerste koffie of ijskoffie gaat drinken, maar wel die met het allermooiste uitzicht.

Het is wel zo slim om dit ritje met de kabelbaan naar boven even te reserveren van te voren zodat je de eventueel lange wachtrij kunt overslaan. En ga in de ochtend, dan is het nog niet zo druk en nog niet zo warm!

Een bijzondere berg om te zien én om te bezoeken

Scroll naar boven