3 pelgrimstochten in Europa (waarvan één in Nederland) om te bewandelen

Steeds meer mensen ontdekken de pelgrimstocht. Bijvoorbeeld omdat ze toe zijn aan wat avontuur, persoonlijke ontwikkeling of tijd voor zichzelf – en soms is het dan fijn om een doel te hebben. Drie pelgrimstochten in Europa. 

Tekst en fotografie Bente van de Wouw 
Gepubliceerd op 1 juli 2021 Laatst bewerkt op 2 juli 2024

3 pelgrimstochten in Europa

Camino de Santiago in Spanje

De bekendste onder de pelgrimstochten in Europa: de Camino Francés, van Saint Jean Pied de Port in Frankrijk naar Santiago de Compostela in Spanje. De hele route is zo’n 800 kilometer en gemiddeld doe je er zo’n zes weken over. Vind je het geen probleem om iedere dag 25 tot 30 kilometer te lopen, dan ben je er in ongeveer 34 dagen. Onderweg loop je door de natuur én kom je langs verschillende dorpen en steden zoals Pamplona en Burgos.

Omdat de route zo populair is, kom je vaak mensen tegen van over de hele wereld.Als je een pelgrimspaspoort hebt, kun je goedkoop eten en slapen in een refugio of albergue (meestal een slaapzaal). Met diezelfde pas kun je ook een oorkonde krijgen in Santiago de Compostela als je de route hebt voltooid.

Naast de Camino Francés zijn er nog veel meer routes die je naar Santiago de Compostela brengen. Zo kun je  ook kiezen voor de wat rustigere Camino Del Norte, een route die langs de Noord-Spaanse kust gaat. Heb je minder tijd? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Camino Portugués. Dat zijn maar elf etappes, die je in ongeveer anderhalve week kunt lopen.

Meer informatie over deze pelgrimstocht.

Sint-Olavsroute in Noorwegen

De noorderlijkste pelgrimsroute in de wereld: van Zweden naar Noorwegen via de Sint-Olavsroute. In totaal kent deze pelgrimstocht zes varianten, maar allemaal komen ze uit bij de Nidarosdomen-kathedraal in Trondheim. Vertrek je vanaf Selånger in Zweden, dan loop je in totaal 564 kilometer naar je eindbestemming.

Je kúnt de tocht in zo’n drie tot vier weken lopen. Maar wil je echt de tijd nemen, dan doe je er ongeveer zes weken over. Overnachten kun je in je eigen tentje (wildkamperen is overal toegestaan in Zweden en Noorwegen), of je slaapt in berghutten of bij mensen thuis.

Het fijne aan deze route is dat het minder bekend is dan bovenstaande pelgrimstocht. Dat betekent dat je minder mensen tegenkomt en meer een bent met de natuur. Begin je pas net met (lang) wandelen en vind je het nog spannend, dan kan het juist weer prettig zijn om meer mensen om je heen te hebben.

Meer informatie over deze pelgrimstocht.

Het Pieterpad in Nederland

Je hoeft niet ver te reizen om pelgrimstochten in Europa te lopen, we hebben er ook gewoon een in eigen land. Tijdens deze tocht loop je van Pieterburen in Groningen naar Maastricht in Limburg, in totaal zo’n 500 kilometer. Een officiële pelgrimsroute is het niet. Het Pieterpad is tussen 1975 en 1981 gelopen en beschreven door twee Nederlandse vrouwen, en daarmee dus vrij nieuw.

Overnachten doe je in hotels, B&B’s of bij mensen thuis. Je kunt natuurlijk ook op een camping slapen als die zich nabij de route bevindt. De route is verdeeld in 26 etappes en je doet er ongeveer vier weken over. Veel mensen lopen de route in stukjes. Dan hoef je dus niet vier weken vrij te nemen, maar loop ieder weekend een of twee étappes.

Meer informatie over deze tocht.

Meer lezen

We schreven ook wandelgidsen voor (bijna alle) provincies in Nederland. 
Nog 40+ bijzondere wandelroutes in binnen- en buitenland. 
Dit is de wandelroute van het jaar 2024 in de Benelux.

Scroll naar boven