3 zinnetjes die kracht geven als het leven moeilijk doet

Alexia Leysen is afwisselend milieuactivist, theatermaker, journalist en fotograaf. Met een oude Hasselblad-camera gaat ze op zoek naar ieders ‘comfort words’: mooie zinnen die troosten of kracht geven.

Bij elke mooie zin die ze tegenkomt, maakt ze een foto en vraagt ze waar de zin vandaan komt. Zo verzamelt ze persoonlijke verhalen. Drie zinnetjes lees je hieronder.

‘Sometimes the best way to solve your own problems is to help someone else’

Meskerem Mees, muzikant

“Vroeger keek ik vaak naar de tekenfilmserie Avatar en het lieve, oude personage Iroh verkondigt er deze wijsheid. Ik ondervind de waarheid ervan dikwijls. Wanneer blijkt dat m’n muziek sommige mensen emotioneel helpt, verlicht dat meteen mijn bezwaren over hoe ik soms erg in mezelf kruip. En omdat ik het belangrijk vind dat mijn vrienden gelukkig zijn, probeer ik ondersteunend te zijn waar ik kan. (…) Soms zit het geluk van het geven in banale dingen. Net maakte ik een pannenkoek voor mijn buurvrouw. Zelfs die kleinigheid maakte de dag al goed.”

‘Why are you not an activist?’

Anuna de Wever, klimaatactivist en stuwende kracht achter Youth for Climate

‘Met schrijfster Fleur Pierets praatte ik over de vraag die we zo vaak krijgen: waarom ben je een activist? Ze concludeerde dat het moet worden omgedraaid. Deze omkering geeft mij kracht, want in interviews moet ik me zo vaak verantwoorden voor mijn activisme. En ik begrijp dat veel mensen geen ruimte overhebben om zich te engageren. Maar waarom moeten anderen zich zelden verantwoorden voor hun tekort aan actie? Waarom worden activisten weggezet als radicaal, terwijl net het overheersende systeem radicaal destructief is?’

‘Tutto passa’

Lara Chedraoui, muzikant

“Aan een Italiaans strand zag ik dit getatoeëerd op de borstkas van een oude, zongebruinde zeeman. Het kwam als zo’n mooie waarheid binnen: alles gaat voorbij. Na m’n relatiebreuk heb ik lang afgezien van liefdesverdriet, wat voelt als fantoompijn na een amputatie. Hoewel ik nu nog alleen ben, domineert het me nu niet meer. (…) Weet je, als je in de natuur bent, kun je je ook spiegelen aan bomen. En dan besef je dat alles wat voorbijgaat – bladeren, seizoenen, golven – ook weer regenereert. Alles groeit ooit in een nieuwe gedaante terug. Wat een geruststelling te aanvaarden dat alles golft.”

Sinds 2020 verschijnt Alexia’s fotocolumn DE ZIN wekelijks in De Standaard Magazine. Bovenstaande woorden (en andere zinnen) vind je in het boek De zin (Hannibal Books).

Meer lezen

Irene vertelt: waarom quotes houvast kunnen geven.
Girls with Pearls: Vermeer in meer dan 80 hedendaagse foto’s.
Dit is de charme van een echte camera, volgens Caroline.

Interviews Alexia Leysen  Fotografie Terry Schmidbauer/Stocksy  Illustratie Hadas Hayun
Gepubliceerd op 10 juli 2023

Scroll naar boven