4x dit wil je weten over positieve psychologie

Heb je zin om wat nieuws te leren waar je iets aan hebt in je werk- én in je privéleven? Misschien is een training positieve psychologie dan iets voor je. Flow’s creative founder Irene deed een training via ICM en is blij met de door haar opgedane inzichten.

Positieve psychologie heeft al sinds het begin van Flow mijn aandacht. Ik las er regelmatig over, kennis uit de positieve psychologie komt vaak naar voren in de artikelen in Flow, en allerlei onderwerpen die ik interessant vind – zoals positief leiderschap en constructieve journalistiek – zijn verwant aan positieve psychologie.

Toen ik vorig jaar zag dat ik bij ICM een training Positieve Psychologie van zes maanden kon doen – en die goed te combineren was met een fulltimebaan – dacht ik dus: hé, dat is perfect voor mij. Afgelopen maanden volgde ik zes trainingsdagen, ontwikkelde ik zelf een workshop, maakte ik braaf huiswerk (wat helemaal niet vervelend was omdat het onderwerp me zo interesseerde) en uiteindelijk sloot ik de opleiding af door het maken van twee opdrachten. En nu, joehoe, heb ik mijn diploma gehaald.

Ik deel graag mijn belangrijkste inzichten uit de positieve psychologie met jou.

4 inzichten uit de positieve psychologie

Bij positieve psychologie draait het om talenten en krachten.
Waar ben je goed in? Wat maakt je blij? Waar krijg je energie van? Als je niet lekker in je vel zit, kun je kijken naar wat er misgaat en daarop focussen (soms nodig, vandaar ook dat de traditionele psychologie daarmee aan de slag gaat). Maar aan het eind van de twintigste eeuw kwam er onder leiding van Martin Seligman steeds meer aandacht voor een andere aanpak: kijken naar wat er goed gaat. Van klacht naar kracht, eigenlijk.
De vijf bouwstenen uit het PERMA-model kunnen je helpen floreren.
Deze Martin Seligman ontwikkelde het PERMA-model: positive emotions, engagement, relations, meaning en achievement. Dit zijn volgens Seligman de bouwstenen die belangrijk zijn om je goed te voelen en te kunnen floreren (een van mijn favoriete woorden uit de positieve psychologie!).
Positieve psychologie bevat praktische oefeningen om je beter te voelen.
Mooie oefeningen uit de positieve psychologie zijn onder meer het bijhouden van een dagboek met positieve gedachten en iets aardigs doen voor een ander. Op Boompsychologie.nl vind je een aantal oefeningen waar je zelf mee aan de slag kunt.
Het helpt als je weet waar je goed in bent.
Op de eerste dag vulden we een test in die iedereen gratis kan invullen: de VIA Character-test. Na het invullen krijg je een duidelijk overzicht van waar je krachten liggen, waar je goed in bent. En door dat lijstje er steeds bij te pakken als ik tegen iets aan loop of ergens mee worstel, lukt het me vaak beter een oplossing te vinden. Op één stond bij mij creativiteit, dat is dus mijn top strength. Niet zo verrassend, maar ik zette die eigenschap vooral in op mijn werk. Nu denk ik vaker bij dingen waar ik tegenaan loop: hoe kan ik op een creatieve manier een oplossing zoeken? Hoe pak ik dit op een heel andere manier aan?

Meer lezen

Hier vind je meer informatie over de training die Irene volgde.
Dit is het effect van random acts of kindness (op ontvanger en gever).
Hoe routines en rituelen je kunnen helpen meer grond onder je voeten te krijgen.
Vaker dankbaar zijn: zo train je het.

Tekst Irene Smit  Fotografie Ilse Savenije
Gepubliceerd op 9 maart 2024

Scroll naar boven