5 Franse steden om naartoe te treinen (binnen 6 uur)

Zin in een stedentrip, maar wil je niet te lang onderweg zijn? Deze veelzijdige Franse steden bereik je binnen zes uur met de trein.

Lille

In het noorden van Frankrijk, 2 uur en 40 minuten treinen vanaf Rotterdam, vind je Lille, een stad die een mix lijkt van Parijs, Antwerpen en Gent. Het oude centrum heeft een middeleeuws stratenpatroon, maar je komt ook zeventiende-eeuwse bakstenen huizen, art deco en street art tegen. Ook zijn er vele gebouwen en musea die je niet wilt missen. Breng een bezoek aan het Palais des Beaux-Arts, het museum voor moderne kunst LaM in Villeneuve d’Asq, en het bijzondere museum La Piscine in Roubaix dat in een voormalig zwembad is gehuisvest. Na een culturele middag kan je daarna gelijk terecht op een van de gezellige terrasjes in de buurt van de Grande Place of in de wijk Vieux Ville, waar je Belgisch speciaalbier kunt uitproberen.

Rouen (Normandië)

Rouen ligt dicht bij de kust en heeft een treintijd van vijf uur. Als hoofdstad van Normandië heeft de stad een bijzonder rijke geschiedenis. Vooral de Place du Vieux Marché spreekt nog altijd tot de verbeelding. Hier werd in 1431 Jeanne d’Arc na haar veroordeling op de brandstapel gedood. In het museum Historial Jeanne d’Arc leer je op een audiovisuele manier meer over deze nationale heldin en de Honderdjarige Oorlog. Rouen staat ook bekend om zijn klokkentorens – deze kerken, torens en kapellen zie je overal. Monet liet zich inspireren door een van deze gebouwen en maakte een serie impressies van de gevel van de kathedraal. Verder kun je in de stad heerlijk winkelen in de winkelstraat Rue du Gros-Horloge en na het winkelen genieten van lekker eten.

Nancy

Nancy, 4 uur en 45 minuten de trein, ligt in het oosten van Frankrijk. Deze vitale hoofdstad van de hertogen van Lotharingen herbergt veel groen en historie. Hoewel de stad uit de elfde eeuw dateert, voert art nouveau de boventoon in het straatbeeld, zoals te zien in het Musée de l’École de Nancy. In dit huis illustreren meubels, kunstwerken, glaswerk, keramiek, glas-in-lood, schilderijen en stoffen de diversiteit aan technieken die door kunstenaars van de École de Nancy worden gebruikt. Verderop vind je smeedijzeren poorten versierd met bladgoud op Place Stanislas. Dit plein staat samen met de Place d’Alliance, de Place de la Carrière en de triomfboog Arc Héré op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Moe van al dat wandelen? Dan kan je even ontspanning zoeken bij Nancy Thermal. Het heilzame water van dit bad is 35°C warm en wordt op 800 meter diepte gewonnen.

Orléans

Orléans ligt in Centraal-Frankrijk en is te bereiken in vijf en een half uur. Net als in Rouen is de volksheldin Jeanne d’Arc hier een notoire figuur. Bij Place du Martroi kun je haar met haar paard als imposant standbeeld bewonderen. Vanaf het plein kun je vervolgens een mooie stadswandeling maken naar de Sainte-Croix Kathedraal, waar een serie van kleurrijke glas-in-loodramen het verhaal vertellen van de heldin. En in het Maison de Jeanne d’Arc leer je over haar bijzondere geschiedenis. Ook de kastelen Meung sur Loire en La Ferte Saint-Aubin, omringd met rustieke natuur, zijn te bezoeken. Naast de historie staat Orléans bekend om de Rue de Bourgonge, een winkelstraatje met gezellige cafés en restaurants, waar je lang kan slenteren. Neem vooral een souvenirtje mee, want de azijn, mosterd en kweeperenjam zijn hier het lekkerst.

Dijon

Vijf uur in oostelijke richting vind je Dijon, een stad waar je goed tot je recht komt als je van eten en drinken houdt. Oorspronkelijk komt hier de mosterd vandaan, maar daarnaast zijn er prestigieuze wijngaarden te ontdekken. Om alles over de wijn te weten te komen, kan je naar de Cité internationale de la Gastronomie et du Vin, waar je  allerlei bars, restaurants, winkels, tentoonstellingen en workshops vindt. Daarna wil je misschien een luchtje scheppen in de natuur door een wandeling te maken in de botanische tuin, Jardin de l’Arquebuse. Deze veelzijdige tuin is onderverdeeld in reizende planten, smakelijke planten en vitale planten.

Meer lezen

Iets dichter bij huis? Bekijk onze wandelroute voor Groningen.
Deze nachttreinen rijden er nu door Europa.
Met deze tips reis jij licht (met alleen handbagage).

Tekst Fleur Berkel  Fotografie Laurent Javoy
Gepubliceerd op 12 september 2023

Scroll naar boven