5 simpele tips voor een opgeruimd huis en een rustig hoofd

Een opgeruimd huis staat (meestal) gelijk aan een rustig hoofd. Toch kun je ertegenop zien: al dat schoonmaken kost tijd en energie die je niet altijd hebt. Deze simpele schoonmaaktips helpen misschien.

De vieze borden die zich in je gootsteen opstapelen, een bed dat onopgemaakt blijft, de stapel papieren die steeds hoger wordt. Je huis schoon en opgeruimd houden is niet zo easy peasy lemon squeezy als je soms hoopt.

Gelukkig zijn er genoeg eenvoudige manieren om het een beetje bij te houden zonder dat je er hoofdpijn van krijgt. The Washington Post vroeg meerdere experts om praktische tips, we noemen er een paar.

5 simpele schoonmaak- en opruimtips

Leg je kleding op de juiste plek
Die schone trui meteen weer in je kast hangen en de vieze was regelrecht de waston in. Je kleding meteen op de juiste plek leggen, helpt. Zo stapelt vieze was zich niet op en oogt het rustiger.
Probeer één ruimte in je huis volledig opgeruimd te houden
Alleen je koffietafel leegmaken (en houden) is haalbaarder dan je complete huis onder handen willen nemen. Spreek met jezelf af welke ruimte je altijd rustig wilt hebben (de slaapkamer is een goede optie) en probeer jezelf hier ook aan te houden.
Bereid je ochtendtaken voor in de avond
Zet je favoriete mok voor je naar bed gaat alvast op het aanrecht, leg je kleding vast klaar of smeer je lunch voor de volgende dag. Zo hoef je in de ochtend minder beslissingen te nemen en heb je hopelijk wat minder stress.
Was je vieze vaat meteen na het eten af
Niet de allerleukste taak van de wereld, maar helaas moet ie toch gedaan worden. Het wordt makkelijker door van afwassen na het eten een gewoonte te maken. Nog een tip: je kunt die afwas ook meteen tot mindful moment omdopen.
Handel je post direct af
Door meteen actie te ondernemen als je post binnenkrijgt, stapelen de brieven zich niet op en blijft je hoofd opgeruimd. Je kunt ook een mooie mand of opbergdoos naast je voordeur zetten. Alles wat weg kan, gaat van de brievenbus regelrecht daarin.

Meer lezen

Waarom we zoveel spullen verzamelen, en tips om te starten met opruimen. 
Hoe houd je het opruimen ook echt vol? Misschien helpen deze adviezen. 
Zo geef je je hoofd een voorjaarsschoonmaak. 

Tekst Bente van de Wouw  Bron The Washington Post  Illustratie Claire van Heukelom
Gepubliceerd op 9 april 2023

Scroll naar boven