Categorieën
RSS feeds

5 tips voor de ultieme babymoon: de laatste vakantie met z’n tweeën

Een babymoon is de laatste vakantie voordat je eerste baby geboren wordt. Nog even met z’n tweeën op vakantie voordat het leven als ouders gaat beginnen. Zodra de baby geboren is, zit reizen er meestal even niet in. En dus is de babymoon de uitgelezen kans om nog één keer samen te genieten! Maar waar ga je heen, wat ga je doen en wat moet je weten als je op babymoon gaat?

Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een babymoon boekt. Zoals tot wanneer je mag vliegen als je zwanger bent.

In het algemeen geldt: vliegen kan tot 36 weken zwangerschap. Dat heeft niet zozeer te maken met dat vliegen ongezond zou zijn voor het ongeboren kind (want dat is niet zo), maar na 36 weken is de kans dat de baby in de lucht geboren wordt groter. En dat wil je niet, en ook de luchtvaartmaatschappij wil dat niet. Ben je zwanger van een tweeling, dan wordt overigens 32 weken aangehouden als de max.

Houd er ook rekening mee dat er luchtvaartmaatschappijen zijn die vanaf 28 weken zwangerschap een gezondheidsverklaring (fit to fly) vragen. De verloskundige of huisarts kan die voor je afgeven.

▸ Tip: toch vliegen? Ga dan op reis naar een land waar je vertrouwen hebt in de medische voorzieningen. Je zult niet de eerste zijn die ver van huis in een vreemd land bevalt. Dat geldt natuurlijk ook voor een babymoon als je niet gaat vliegen, maar dan kun je altijd nog naar huis rijden.

Zwanger in de bergen: dit moet je weten

Ook voor een vakantie in de bergen als je zwanger bent zijn er een aantal dingen die je moet weten voor je vertrekt. Frisse berglucht doet iedereen goed, zeker ook een zwangere vrouw. Het is dus een heel goed idee om een babymoon naar de bergen te boeken. Zeker in de eerste helft van de zwangerschap is het heel goed om in de bergen te zijn, om actief te blijven en te genieten van de gezonde, schone berglucht. Echter is een vakantie naar de bergen in het tweede deel van de zwangerschap niet helemaal zonder risico’s.

Verloskundigen raden actieve vakanties in de bergen af als je hoger dan 2.500 meter bent. Dat heeft de maken met het feit dat berglucht boven de 2.500 meter ijl is (minder zuurstof bevat) en dat kan voor complicaties zorgen. Echter geldt ook: zwanger naar de bergen kan prima, zolang je de inspanning enigszins beperkt en je niet al te hoog verblijft. Er zijn zoveel mooie berggebieden te vinden die lager dan 2.500 meter liggen: perfect voor een babymoon dus. Of: blijf niet te lang op hoogte en beperk fysieke inspanning.

Zwanger naar de bergen? Het kan, maar niet te actief en niet te hoog

BRON