5x keer: verduurzaming tijdens wintersport in Frankrijk

Het veranderende klimaat zorgt er voor dat skigebieden zoals La Plagne in Frankrijk andere keuzes moet maken dan voorheen. Ook hier worden de wintersportseizoenen korter, is de enige gletsjer binnenkort niet langer begaanbaar en stijgt langzaam aan de gemiddelde vorstgrens. Logisch dan ook dat er fors wordt geïnvesteerd in verduurzaming van de wintersport. Daarbij wordt ingezet op zaken als betere isolatie van hotels, chalets, appartementencomplexen en op efficiënter energieverbruik zoals de inzet van gebruikt frituurvet om generatoren mee te laten draaien. Maar daar houdt het niet op want steeds meer ondernemers in La Plagne zoeken naar creatieve manieren om het gebied verder te verduurzamen.

1. Langer kledinggebruik

In het kader van duurzaamheid is het natuurlijk belangrijk dat kleding langer dan één winterseizoen mee gaat en gedragen wordt. De kledingindustrie is immers één van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Dat dachten ze ook in Aime-la-Plagne. Daar is namelijk het gloednieuwe recycle centrum Antropia opgezet waar alles draait om hergebruik, recyclage en reparatie van kapotte kleding.

De initiatiefnemers van Antropia hebben met de skischolen in de omgeving afgesproken dat instructeurs en instructrices hun pakken niet meer één jaar, zoals lange tijd gebruikelijk was, maar voortaan twee seizoenen dragen. Dat klinkt misschien als een druppel op een gloeiende plaat, maar dat is met de honderden skileraren- en leraressen in het gebied allerminst het geval.

De opvallende rode pakken van de ski-instructeurs worden voortaan een seizoen langer gedragen

Scroll naar boven