6 boeken om naar uit te kijken in februari

Marije van der Haar-Peters is coördinerend eindredacteur van Flow en veellezer. Ze zit in een leesclub en staat iedere ochtend eerder op om tijd te maken voor een (luister)boek. Hier tipt ze persoonlijke pareltjes die haar zijn bijgebleven of waar ze zich op verheugt. Deze keer: zes boeken die in februari verschijnen.

Beneden in het dal

Paolo Cognetti ken ik vooral van zijn roman De acht bergen (2016), die in 2022 mooi werd verfilmd. Ook in Beneden in het dal speelt de natuur een grote rol. De broers Fredo en Luigi groeiden op in Valsesia, een bergdal in Noord-Italië. Ze lijken op elkaar maar zijn toch heel verschillend, net als de boompjes die hun vader ooit voor hen plantte. Voor Fredo een spar: sterk, solide en schaduwrijk. Voor Luigi een lariks: een boom die snakt naar de zon en meebuigt met de wind. Inmiddels zijn de twee uit elkaar gegroeid. Boswachter Luigi is in het dal blijven wonen en wordt binnenkort vader – zijn vriendin komt uit Milan en was vroeger in de zomer vaak in Valsesia. Houthakker Fredo keerde het dal de rug toe en is naar Canada verhuisd. Na de dood van hun vader treffen de broers elkaar weer in hun lege ouderlijk huis om eindelijk het verleden onder ogen te komen.

Beneden in het dal (vertaling Yond Boeke en Patty Krone) verschijnt op 27 februari bij De Bezige Bij.

Dans dans revolutie

Weeda’s debuutroman Aleksandra (2021) vertelt het verhaal van haar Oekraïensche familie, en werd ingehaald door de actualiteit toen in 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak. Ik las het boek met mijn leesclub en het maakte veel bij me los. In haar nieuwe boek Dans dans revolutie stelt Lisa Weeda de vraag: kun je dansen om een bezet gebied te verlossen, een land in gevaar te redden, een oorlogsdode tot leven te wekken? Er zijn vier verhaallijnen waarin dingen gebeuren die zo pijnlijk zijn dat je soms liever zou willen wegkijken. Hoe komt het dat onze aandacht verslapt en we gewoon weer Instagram-video’s over avocado’s en yoga gaan kijken? Hoe werkt het met verhalen die worden vergeten? ‘De oude tijden hebben ons maar al te vaak verraden,’ schrijft Weeda, ‘maar onze dans, als een heel smal steegje waar je zijlings net nog je lichaam doorheen kan proppen om aan de andere kant van iets te geraken, heeft ons altijd op het nippertje gered.’

Dans dans revolutie van Lisa Weeda verschijnt op 6 februari 2024 bij De Bezige Bij.

Open

Eerder schreef ik over Huffs vorige roman Wat je van bloed weet, dat ik las na een interview met hem in Flow. Nu is er dan Open, volgens de omschrijving ‘voor iedereen die liefdesverdriet kent of heeft gekend, en benieuwd is naar alternatieve relatievormen’. Op een warme septembermiddag in 2020 trekt de verteller de deur van het huis van zijn geliefde achter zich dicht. Na zeven intense jaren zijn ze ver uit elkaar gedreven. In de weken en maanden erna probeert hij te begrijpen wat er is gebeurd. Hoe konden twee mensen die zo van elkaar houden elkaar zo veel verdriet doen? En kunnen ze elkaar na alles nog terugwinnen? Een roman over de mooiste en pijnlijkste momenten van de relatie – en hoe door zelfonderzoek de realiteit onder ogen kunt zien.

Open van Philip Huff verschijnt op 12 februari 2024 bij Prometheus.

Maskerziel

Actrice Dilan Yurdakul is het bekendst van haar rol in Goede tijden, slechte tijden, maar was ook te zien in films en het theater. Deze maand gaat haar muzikale solovoorstelling Alter in première, waarin ze de impact van migratie binnen haar familie onderzoekt. Al jaren riep ze dat ze ooit ook een boek zou schrijven, en dat is er nu. De hoofdpersoon ervaart op school de tegenstellingen met thuis. Als de juf tijdens het kringgesprek vraagt wat ze de avond ervoor heeft gegeten, antwoordt ze niet ‘patlican’ maar ‘patat’. Op het vwo verpakt ze haar onzekerheid als lef – maar door het dubbele gevoel in zichzelf valt ze overal net buiten. Thuis lopen de spanningen op, maar dan ontdekt ze het toneelspelen. Ze wordt al snel ontdekt als actrice en eindelijk door iedereen gezien, maar ze voelt zich eenzamer dan ooit. Stukje bij beetje herstelt ze het contact met haar familie en leert ze haar maskers af te zetten, om zo met mededogen te kijken naar waar ze vandaan komt – en zichzelf beter te begrijpen.

Maskerziel van Dilan Yurdakul verschijnt op 6 februari 2024 bij Meridiaan Uitgevers.

In het oog

Er is iets met de boeken van Marijke Schermer: waar ze ook over gaan, ik wil ze lezen. Alleen al door de schrijfstijl die me vanaf bladzijde één in z’n greep heeft, en de personages die heel echt en gelaagd zijn. In het oog gaat over Nicola, die onverwacht wordt verlaten door haar geliefde. Rond dezelfde tijd wordt haar financieringsaanvraag afgewezen, terwijl ze juist iets groots op het spoor is in haar onderzoek naar een bacterie. Dan komt Louis in haar leven, van wie ze volkomen in de ban raakt. Zowel met hem als met haar bacteriën in het laboratorium lapt Nicola de regels en normen aan haar laars. Tot ze ten slotte alles op het spel zet. Een roman over bedrog, macht, machteloosheid en verantwoordelijkheid – op je werk en in de liefde.

In het oog van Marijke Schermer verschijnt op 23 februari 2024 bij Van Oorschot.

Het kortste stukje van de Sonnenallee

Het werk van Thomas Brusssig, die opgroeide in Oost-Berlijn (in de toenmalige DDR) ken ik nog niet. Het kortste stukje van de Sonnenallee verscheen al in 1999 in Duitsland en werd daar een bestseller die ook werd verfilmd. Nu is het herontdekt door Jonathan Franzen en verschijnt het in vele landen in vertaling. Het is het bitterzoete verhaal van een stel tienerjongens in de DDR tijdens de jaren tachtig. Micha woont in de Sonnenallee in Berlijn – in het deel dat door de muur in tweeën is gehakt. Bang voor de Stasi zijn hij en zijn vrienden allang niet meer. Ze verlangen openlijk naar het Westen, naar Stones-elpees, jeans en een leven waarin niet alles politiek is. En ook naar de mooie Miriam, maar ze leggen het af tegen de jongens uit het Westen, die met hun motor de grens mogen oversteken wanneer ze maar willen. Als Micha een brief krijgt – mogelijk van Miriam – belandt die per ongeluk in het niemandsland tussen Oost en West, en doet hij er alles aan om ’m terug te krijgen. The Guardian schrijft erover: ‘Het herinnert ons eraan dat, hoe wrang de situatie ook is, een gemeenschap nog steeds met hoop en humor kan leven.’

Het kortste stukje van de Sonnenallee van Thomas Brussig (vertaling Wil Boesten) verschijnt op 15 februari 2024 bij Cossee.

Meer lezen

Zes inspirerende quotes van schrijver Paolo Cognetti.
Marije tipt: zes boeken om uit je leesdip te komen.
Kinderboeken die we ook als volwassenen nog graag lezen.

Tekst Marije van der Haar  Handlettering Femme ter Haar
Gepubliceerd op 3 februari 2024

Scroll naar boven