6 tips van experts om te zorgen dat slecht nieuws minder hard bij je binnenkomt

We kunnen er niet omheen; er is een hoop gaande in de wereld. Maar al dat nieuws kan behoorlijk overweldigend zijn. Hoe zorg je dat de stroom aan nieuwsberichten minder hard binnenkomt?

Het lijkt misschien misplaatst om te zeggen dat je ‘last’ hebt van heftig nieuws. Want kom op zeg, de mensen die al die ellende persoonlijk treft hebben het pas zwaar! Het voelt alsof je het recht niet hebt om je rot te voelen over dat soort berichten: jij woont immers niet in Gaza of Oekraïne, jij hoeft niet dagelijks te vrezen voor je leven of voor dat van familie.

Toch is het helemaal niet vreemd dat heftig nieuws iets met je doet. En ook niet egoïstisch als je ervoor kiest om die nare nieuwsberichten te doseren. Sowieso is het verstandig om er bewust mee om te gaan, vindt ook het Greater Good Science Center (GGSC), dat gelieerd is aan de universiteit van Californië, in Berkeley. Het wetenschappelijke centrum geeft tips om het nieuws in de wereld op een verstandige manier tot je te nemen.

Veronrustend nieuws volgen: zo kun je er verantwoord mee omgaan

1. Wees je bewust van het medium

Veel mensen volgen de actualiteit via social media, maar daar zitten wel haken en ogen aan. Zo kun je op bijvoorbeeld TikTok, Facebook of Instagram ineens heftige content in je feed krijgen, zonder aankondiging. Het is ook een optie om het nieuws op een meer bewuste manier te volgen, door weloverwogen een krant te lezen of naar het journaal op de radio te luisteren. Vaak is er in die media meer ruimte voor nuances en context dan op sociale kanalen. Ook kies je zelf het moment dat je geconfronteerd wordt met het nieuws, waardoor je beter bent voorbereid op wat je gaat lezen, zien of horen.

2. Beperk audiovisuele content

Video’s van radeloze mensen in Syrië of geluiden uit oorlogsgebieden kunnen erg heftig zijn. Het volume zacht of uit zetten of een video op een klein scherm in plaats van flatscreen TV bekijken, kan volgens onderzoekers van het GGSC zorgen dat het nieuws minder hard bij je binnenkomt.

3. Kies een goede timing en plek

Vlak voor het slapen gaan of wanneer je net wakker wordt zijn niet voor iedereen goede momenten om de actualiteit te volgen. Het is volgens GGSC sowieso goed om het nieuws niet te bekijken in de slaapkamer, omdat dit een plek is voor rust. Ook als je in een studio of studentenkamer woont, kan het al helpen om een bepaalde hoek van de ruimte te kiezen als vaste plek waar je het nieuws luistert of kijkt. 

4. Praat erover

Met anderen praten over wat je ziet in het nieuws helpt volgens onderzoekers om je emoties beter te reguleren. Dit kun je desgewenst professioneel aanpakken, met een psycholoog of coach, maar er met vrienden of collega’s praten helpt ook. 

5. Neem een prikkelarmepauze

Om te verwerken wat je hebt gezien of gehoord, is het goed om even uit te tunen en niet meteen door te gaan met werken, TV-kijken of scrollen. Je zou even een wandeling kunnen maken, kunnen dansen, of wat yoga-oefeningen doen. Bewegen helpt namelijk om je gedachten te structureren. Ook een mindfulness-oefening werkt goed; al is het maar een mini-meditatie of ademhalingsoefening van 2 minuten.

6. Doe daarna iets leuks

Ook al voelt het gek om na het lezen van schokkend nieuws weer verder te gaan met je leven, het helpt volgens onderzoekers wel om met intense ervaringen of beelden om te gaan. Humor is de beste uitlaatklep, zowel in de vorm van een grappige kattenvideo, komedieserie of melige bui met collega’s, schrijft het GGCS.

Meer lezen

Wat als je moederloos wordt van het nieuws over de wereld?
Hoe zorg je voor je mentale gezondheid: een beginnersgids.
Selfcare kan ook kort en krachtig: twee-minuten-oefeningen van de psych.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron Greater Good Magazine  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 23 oktober 2023

Scroll naar boven