7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Als je graag fietst en wil genieten van langere ritten zonder jezelf te vermoeien, dan is een e-bike dé manier om je te verplaatsen. Een e-bike, of elektrische fiets, is een fiets met een elektromotor die je vooruit helpt. E-bikes zijn er in verschillende vormen, van e-mountainbikes en stadsfietsen tot bakfietsen en de elektrische herenfiets.

Welk type e-bike je ook hebt, als je van plan bent om op fietsvakantie te gaan, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke reis hebt.

Hier zijn 7 tips voor het plannen van een epische e-bike fietsvakantie

1. Kies je bestemming verstandig

Net als bij elke vakantie is het belangrijk waar je naartoe gaat. Als je een bestemming kiest voor je e-bike fietsvakantie, zorg er dan voor dat je een plek kiest met goede fietspaden. Als je van plan bent om veel off road te fietsen, zorg er dan voor dat het terrein geschikt is voor je fiets. Je wilt niet ergens vast komen te zitten! Iets anders om rekening mee te houden is het weer. Je zult veel tijd buiten doorbrengen, dus je wilt er zeker van zijn dat de weersvoorspellingen gunstig zijn.

2. Licht inpakken

E-bikes hebben meestal een lager gewichtslimiet dan gewone fietsen, dus moet je goed opletten wat je inpakt. Neem alleen het essentiële mee en probeer te voorkomen dat je iets te omvangrijk of te zwaar inpakt. Dat maakt het gemakkelijker om lange afstanden te fietsen zonder al te moe te worden.

3. Plan je route

Het plannen van je route is om twee redenen belangrijk: ten eerste zodat je rustplaatsen en overnachtingsplaatsen onderweg kunt uitstippelen, ten tweede zodat je kunt inschatten hoe lang je over je tocht zult doen. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent veel off-road te fietsen, omdat deze routes vaak langer en moeilijker zijn dan verharde routes. Probeer, indien mogelijk, een bestaande route te vinden die andere mensen voor je al hebben afgelegd in plaats van je eigen route te maken – dit bespaart je veel tijd en gedoe.

4. Neem extra uitrusting mee

Zelfs als je een ervaren fietser bent, kunnen er nog steeds dingen misgaan tijdens je tocht. Wees voorbereid door extra uitrusting mee te nemen, zoals binnenbanden, een reparatieset en gereedschap voor het geval je onderweg reparaties moet verrichten. Het is ook een goed idee om een identiteitsbewijs en contant geld mee te nemen voor noodgevallen.

Rondom Brugge kun je supermooie fietstochten maken met een e-bike.

Scroll naar boven