7 kleine manieren om meer energie te krijgen

Of je nu al moe wakker wordt of de batterij aan het einde van een lange dag leeg is, vaak zoeken we een opkikker in de verkeerde dingen. Wat kun je beter doen om meer energie te krijgen?

Zo krijg je meer energie

Nog een kop koffie is meestal niet het antwoord op een energiedip. Net zoals die avond bankhangen en netflixen. Deskundigen tippen de volgende simpele dingen om je energieniveau op te krikken (want jezelf opladen is eigenlijk best eenvoudig).

Schrijf op wat er in je omgaat. Onze gedachten en gevoelens kunnen ons nogal bezighouden en dat is vermoeiend, schrijft auteur Emma Seppälä in haar boek The happiness track. Gaat er veel in je om? Dan helpt het om dit van je af te schrijven. Je emoties – zowel de positieve als de negatieve – krijgen zo de ruimte, waardoor ze minder energie kosten.
Laat taken los en stel prioriteiten. Te veel op je bord hebben, is een van de meest voorkomende redenen van gebrek aan energie, schrijft Harvard Business Review. Hoeveel dat is, verschilt per persoon, maar het belangrijkste is dat je het opmerkt en een stap terug doet. Neem je to do-lijst onder de loep, stel prioriteiten en stel minder belangrijke taken uit (of geef ze uit handen). Handig: dit kwadrantenmodel geeft inzicht in jouw tijd.
Neem een koude douche. Een koude douche of een duik in het koude water lijkt een opkikker te zijn voor lichaam en geest. Zo toont onderzoek aan dat er meer dopamine en noradrenaline vrijkomen in je lichaam, waardoor je je na een koude douche wakkerder en energieker voelt.
Eet de juiste snacks. Wie moe is, is geneigd om naar snelle suikers te grijpen. Maar juist een snack of maaltijd die rijk is aan eiwitten, vetten en vezels brengt je de energie die je nodig hebt, schrijft Harvard Business Review.
Doe een dutje. Een middagdutje van zo’n twintig tot dertig minuten (en niet langer) blijkt een effectieve manier om je hersenen rust te geven en weer aan te sterken. Volgens slaapwetenschappers maakt het je alerter, scherper en verbetert het je geheugen en stemming.
Beweeg. Dat hoeft echt geen intensieve work-out te zijn. Ook met een blokje om, een dansje in de woonkamer of een stretchoefening merk je al resultaat. En dat heeft meer effect dan je denkt, want uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld zeven uur per dag zittend doorbrengen (op het werk, thuis op de bank, in het ov et cetera), en daar worden we niet energieker van.
Zeg vaker nee. “Als je vaak ja zegt terwijl je nee voelt, doe je dingen die je niet wilt doen,” vertelt ondernemer Cynthia Schultz, die in een burn-out belandde door te veel te doen waar ze geen energie van kreeg. Je gaat aan jezelf voorbij en dat kost energie. Het woordje ‘nee’ helpt je om niet te verzuipen in een overdaad aan taken die je geen energie geven.

Meer lezen

Omgaan met after-work-meltdowns (en hoe je weer energie overhoudt).
Zit je in de survivalmodus? Zo herken je de signalen.
5 manieren om je brein écht rust te geven (en een potje Netflixen hoort daar niet bij).

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Unsplash/BĀBI
Gepubliceerd op 15 februari 2024

Scroll naar boven