Categorieën
RSS feeds

7 op de 10 Nederlanders maakt zich zorgen over nepnieuws

Nepnieuws komt in alle soorten en maten. Desinformatie wordt bijvoorbeeld verspreid als wapen in de oorlog in Oekraïne, er gaat een gerucht rond dat RIVM-baas Jaap van Dissel smeergeld heeft aangenomen en de opkomst van juice channels speelt een steeds grotere rol. 7 op de 10 Nederlanders maakt zich zorgen over nieuws. Dit blijkt uit recent onderzoek van communicatiebureau Counter Content. 

Er zijn gelukkig diverse nieuwskanalen die wel als betrouwbaar worden gezien, volgens het onderzoek. NOS, NU.nl en RTL Nieuws staan bovenaan het lijstje landelijke kranten als het aankomt op betrouwbaarheid.

Nepnieuws

Counter Content deed vier jaar geleden al eens onderzoek naar de impact van nepnieuws en het vertrouwen in de media. Het deel van de Nederlanders dat zich tegenwoordig zorgen maakt over nepnieuws is met 7 op de 10 zo goed als gelijk gebleven.

Raymond Bresching, communicatiestrateeg bij Counter Content vertelt dat de zorgen over nepnieuws niet zijn afgenomen, de oorzaken zijn wel anders. “Vier jaar geleden was Trump de verpersoonlijking van ‘fake news’. Nu hij minder prominent aanwezig is, spelen social media en de polarisatie in Nederland een belangrijke rol bij de zorgen over nepnieuws”, legt hij uit.

NOS meest betrouwbare nieuwsbron

Nederlanders gaven aan dat NOS, NU.nl en RTL Nieuws het beste scoren op de vraag welk nieuwsplatform het meest betrouwbaar is. Volgens Huub Wijfjes, hoogleraar mediageschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, is dat in deze tijden van crises logisch: “Dat NOS en RTL als betrouwbaar worden gezien, lijkt mij verklaarbaar vanuit de geschiedenis. Het zijn nieuwsmerken die in een lange tijd, NOS sinds 1956 en RTL sinds 1989, een reputatie van betrouwbaarheid hebben opgebouwd.”

Uit andere onderzoeken is gebleken dat bij grote en heftige crises of veranderingen in de wereld, zoals oorlog en aanslagen, heel veel burgers naar deze nieuwsplatformen gaan om te weten te komen wat er echt speelt en belangrijk is.

Steeds meer nieuws wordt tegenwoordig online gedeeld en gelezen, maar de populariteit van de televisie is niet afgenomen. Voornamelijk bij mensen boven de 35 jaar wordt de televisie nog altijd als hét middel voor betrouwbaar nieuws gezien. Bij de mensen onder deze leeftijd valt op dat ze liever hun nieuws online zoeken en gebruiken.

“Het grootste deel van Nederland is best mediawijs”

Naast de zorgen over nepnieuws beseft een meerderheid van de mensen die meededen aan het onderzoek, dat media nooit helemaal onafhankelijk kunnen zijn. 7 op de 10 mensen begrijpt dat dat door commerciële doeleinden of politieke voorkeur nooit helemaal onafhankelijk kan.

Raymond Bresching zegt dat deze manier van denken gelijk is aan de gedachtegang van vier jaar geleden. “Dat zegt ons vooral dat het grootste deel van de Nederlanders best mediawijs is en dus kritisch is bij het consumeren van nieuws.”

Een onderzoek van Eurostat geeft ook aan dat Nederlanders in vergelijking tot bijna 30 andere Europese landen informatie op nieuwssites en social media het meest dubbel checken. De meeste Nederlanders zijn dus wel erg scherp en nemen niet alles zo klakkeloos over. Het onderzoek van Counter Content deelt verder dat het vertrouwen in social media, influencers en juice channels wel laag is.

Lees ook
Koffietje doen? Koffie kan bij Ikea nu ook met havermelk

Het onderzoek

Counter Content deed vier jaar geleden voor het eerst onder 600 mediagebruikers onderzoek naar nepnieuws en de betrouwbaarheid van media, merken en politieke leiders. In 2022 hebben zij dezelfde en wat nieuwe vragen gesteld aan meer dan 500 Nederlanders. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Norstat.

Niet altijd nepnieuws

Als je informatie tegenkomt die niet klopt, is het niet altijd meteen nepnieuws. Je komt bijvoorbeeld een nieuwsartikel tegen dat grotendeels betrouwbare informatie bevat, maar de journalist eindigt met een vreemde conclusie. In dat geval heb je niet te maken met desinformatie, maar misinformatie.

Desinformatie is nieuws dat niet waar is en bewust verspreid wordt. Misinformatie bevat vaak nieuws waar de feiten soms gedeeltelijk niet kloppen, maar niet met opzet als echt nieuws verspreid wordt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images

The post 7 op de 10 Nederlanders maakt zich zorgen over nepnieuws appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON