7 soorten rust die ieder mens nodig heeft, aldus een arts

Rust nemen gaat verder dan slapen en een dagje voor jezelf. Volgens de Amerikaanse arts en onderzoeker Saundra Dalton-Smith zijn er zeven manieren waarop je tot rust wilt komen, en je hebt ze allemaal nodig.

Slaap en rust zijn namelijk niet hetzelfde, legt de arts uit in haar boek Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity. En dat verschil is belangrijk, juist in een wereld waarin de prikkels in je broekzak branden.

7 soorten rust

Volgens Dalton-Smith is slaap of bankhangen vandaag de dag niet voldoende om tot rust te komen. Ben je na een lange nacht nog steeds uitgeteld? Dan heb je misschien wel een andere vorm van rust nodig.

Fysieke rust. Dit is waar slaap en een dutje om de hoek komen kijken, maar ook de iets meer actieve vormen van fysieke rust vallen hieronder, zoals een massage, yoga en het stretchen van je lijf.
Mentale rust. We staan constant aan. Via alle hoeken worden prikkels op ons afgevuurd en we nemen weinig tijd om die te verwerken. Wat helpt? Vaker een moment van pauze inlassen (ja, zonder je telefoon). Deze korte pauzes helpen je om het rustiger aan te doen. Ook het opschrijven van alle gedachten die door je hoofd razen is een vorm van mentale rust.
Emotionele rust. Als je altijd maar ‘ja’ zegt en een echte people pleaser bent, heb je waarschijnlijk emotionele rust nodig. Geef jezelf de ruimte om te voelen (en uiten) wat er eigenlijk in je omgaat en waar je behoefte aan hebt. Emotionele rust helpt je om te handelen vanuit je authentieke zelf en je eigen pad te bewandelen. Mindfulness kan hier bijvoorbeeld bij helpen.
Sociale rust. Wie emotionele rust nodig heeft, heeft vaak ook sociale rust nodig. Je raakt sociaal vermoeid als er meer relaties zijn die je energie kosten dan die je energie geven. Kijk eens kritisch naar de mensen met wie je omgaat en focus je op de relaties die je een positief gevoel geven.
Zintuiglijke rust. Je zintuigen krijgen op een dag veel te verduren. Drukte in het ov, felle lichten in het winkelcentrum, harde geluiden of muziek op een feestje, het kan er allemaal voor zorgen dat je overweldigd raakt. De oplossing? Trek je even terug. Zoek een rustige ruimte op en doe je ogen dicht totdat je je weer opgeladen voelt. En natuurlijk: laat die telefoon wat vaker links liggen.
Creatieve rust. Ben je veel creatief bezig, dan wil je jezelf ook creatieve rust geven. Laad weer op door jezelf te verwonderen aan al het moois op de wereld. Denk aan een wandeling in het park of op het strand, maar ook een bezoek aan het museum. En vergeet niet om van je huis of kantoor een plek te maken die je inspireert met kunst, foto’s, bloemen of andere mooie dingen die je inspireren.
Spirituele rust. Of anders gezegd: het voelen van verbondenheid met iets groters dan jijzelf. Spirituele rust biedt zingeving en geeft je een gevoel van liefde en acceptatie. Wat het voor jou ook betekent, voeg een vleugje spiritualiteit toe aan je dagelijkse routine.

Lees meer

Waarom we minder moeten werken (en zo kun je vrije tijd het allerbest besteden).
Beter voor jezelf zorgen: 12 lessen van de oermens.
Altijd haasten maakt ons ziek: zo kun je écht langzamer leven, volgens deskundigen.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Unsplash/Ummano Dias
Gepubliceerd op 19 februari 2024

Scroll naar boven