7 tips om om te gaan met chaos in je hoofd

In een wereld waarin er veel van je wordt verlangd en waar overal prikkels zijn, is het niet zo raar dat je de kluwen in je hoofd soms maar moeilijk kunt ontwarren. Tips voor een betere focus kunnen je helpen.

Flow samen met ICM opleidingen & trainingen

# 1 Zorg voor incheckmomentjes

Mensen die chaos in hun hoofd ervaren zijn geneigd zich constant te laten overweldigen door wat er allemaal om hen heen gebeurt. Je kunt jezelf beschermen tegen alle externe prikkels met behulp van incheckmomentjes. Daarbij ‘dwing’ je jezelf om je bewust te worden van hoe je zit of staat en waar je bent. Als je op de fiets zit, geef je jezelf bijvoorbeeld de opdracht om te voelen hoe je handen je stuur omklemmen en hoe je benen roteren. Wees je ook bewust van je ademhaling. Het brengt je weer even terug naar jezelf.

# 2 Bepaal wat voor jou belangrijk is

Als alles even belangrijk lijkt, is het extra moeilijk om te focussen. Daarom is het goed om te bepalen wat je drijfveren zijn en wat je belangrijk vindt. Sluit je ogen en probeer je een beeld te vormen van je doel, je verlangen. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om meer plezier te hebben in je werk. Of iets kleiners en praktischers: je wilt voortaan een opgeruimd bureau hebben. Hoe ziet dat er concreet uit? Door te visualiseren is het makkelijker om een focus te creëren en prioriteiten te stellen.

# 3 Geef je grenzen aan

Mensen met een chaotisch brein willen het vaak graag allemaal zelf doen, zijn moeilijk in het stellen van grenzen en/of zijn niet duidelijk (genoeg). Welke taken of activiteiten kosten jou veel energie of vind je moeilijk? Waar zou je wel wat meer hulp bij kunnen gebruiken? Regel dit. Zo kun je beter focussen en je bezighouden met taken waar je wel energie van krijgt. Je zult zien dat de chaos vanzelf minder wordt.

# 4 Stop met multitasken

Misschien denk je dat je een geweldige multitasker bent, maar feit is dat twee dingen tegelijk doen uiteindelijk meer tijd (en stress!) kost en de kans op fouten maken groter is. Onze hersenen kunnen het namelijk helemaal niet aan om zich met meerdere dingen tegelijk bezig te houden. Stop dus met multitasken en werk je taken een voor een af. Je bent er dan met je volledige aandacht bij en komt tot een beter resultaat.

# 5 Schrijf je gedachten en taken op

Popt er iets in je hoofd op waar je nog aan moet denken of wat je nog moet doen, schrijf het dan op. Je kunt het dan voor het moment loslaten en focussen op waar je mee bezig was. Het beste is om altijd een opschrijfboekje bij je te dragen (op je telefoon kan ook, maar iets opschrijven werkt beter). Het helpt niet alleen om chaotische gedachten van je af te zetten, maar ook om dingen te onthouden.

# 6 Ontdek je eigen ‘gebruiksaanwijzing’

We zijn allemaal uniek. Maar soms passen we ons ongemerkt te veel aan of doen we dingen omdat het zo hoort of omdat het verwacht wordt. Ontdek wat werkt voor jou (en dus ook wat vooral niet). Communiceer hierover met je omgeving: je partner, je collega’s, je kinderen. Heb je het bijvoorbeeld nodig om na je werk even alleen te zijn? Overleg dat met je gezin of andere huisgenoten. Wees duidelijk in wat je nodig hebt, zodat je hoofd niet overloopt, en je er op andere momenten beter voor hen kan zijn.

#7 Volg een training

Om uitgebreider in te gaan op manieren om de chaos in je hoofd te verminderen, kun je overwegen een cursus te volgen. ICM biedt de training ‘Omgaan met chaos in je hoofd’ aan. Omdat een gebrek aan focus veel verschillende oorzaken kan hebben, is deze training heel persoonlijk en toegespitst op wat je zelf wilt bereiken. Je leert op een praktische manier om te gaan met je probleem en wezenlijk iets te veranderen. 

Meer informatie vind je op Icm.nl/chaos

Tekst: de commerciële redactie

Scroll naar boven