7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

In de categorie iconische bergtoppen in de Alpen staat de Matterhorn op eenzame hoogte. De Matterhorn is vooral geliefd om z’n vorm – die je misschien wel kent van de doosjes Toblerone. Om de Matterhorn van dichtbij te zien reis je naar Zermatt in Zwitserland, een letterlijk hoogtepunt in de Alpen. Dit dorp ligt namelijk op 1.608 meter. Er zijn weinig plekken in de Alpen met zo’n aantrekkingskracht als dit dorp en dat heeft alles te maken met het Zwitserse icoon. Vanuit zo ongeveer iedere plek in Zermatt kun je deze legendarisch bergtop zien liggen, en dat verveelt geen seconde. Het is het Alpendorp van je dromen, zeker in de zomer.

Waarom Zermatt zo bijzonder is…

Zermatt staat bekend als een luxe bestemming. En dat is natuurlijk niet voor niets. Prijzen in hotels en restaurants liggen een stuk hoger dan je in andere vakantielanden gewend bent. En in Zermatt is dat misschien nog nét even iets hoger dan in de rest van Zwitserland. Dit dorp is namelijk uniek, op meerdere manieren. Het is autovrij, je kunt er alleen met de trein komen. Die geïsoleerde ligging maakt dit bergdorp bijzonder. De schoonheid van Zermatt, en de sfeer in het dorp zorgen voor een extra hoge bucketlist-factor.

Al is die iconische berg zeker niet het enige mooie plekje. De bergen rondom Zermatt wemelen van de idyllische bergmeren, sfeervolle berghutten en zelfs een spectaculaire hangbrug. Stilzitten is hier absoluut geen optie. Gelukkig hoef je niet alles te voet te doen. Ook in de zomer draaien alle liften en er gaat zelfs een treintje via een historische tandradbaan omhoog.

Je zou er zomaar last van ‘fomo’ kunnen krijgen. Niet nodig, zeker niet met deze zeven tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt op zak!

1. De onvergetelijk mooie treinrit naar Zermatt

Oohh’s en aahh’s golven door de trein. Eén ding is zeker: vanaf dit moment ga je honderden foto’s maken. Geen landschap zo fotogeniek als de bergen rondom Zermatt.

Het autovrije Zermatt ligt vrij geïsoleerd aan het eind van het Matterdal. De rit van Visp naar het hooggelegen Zermatt met de Matterhorn Gotthard Bahn is indrukwekkend.

Bergen omsluiten de vallei, de natuur wordt ruiger naarmate de trein omhoog kruipt. Je passeert houten chalets, stromende rivieren met grijsgroen gletsjerwater, hoge dennenbomen, rotsen, resten van steenlawines, kuddes schapen en groene weides – met in de verte besneeuwde toppen.

Matterhorn: de berg der bergen

De Matterhorn, de berg der bergen waarvoor mensen uit de hele wereld naar Zermatt komen, laat zich hier al zien. En je gaat ‘m nog veel vaker zien, maar de eerste keer vergeet je niet. Het is hét symbool van Zwitserland.

Met de auto naar Zermatt?

Wil je liever met de auto naar Zermatt? Het dorp zelf is autovrij, maar je kunt wel met de auto tot Täsch rijden. Daar kun je parkeren in de Matterhorn Terminal. Het laatste deel reis je dan, net als ieder ander, met de trein naar het dorp.

Hoewel het dorp compact is, en alles op loopafstand is – je komt hier waarschijnlijk ook in de zomer om te wandelen – heb je geen auto nodig. Wel kun je gebruik maken van elektrische taxi’s die je naar je hotel brengen. Wel zo fijn als je een hoop bagage bij je hebt. Ieder hotel heeft er een: je moet alleen even doorgeven hoe laat je aankomt, en er staat een elektrische taxi op het station op je te wachten.

Zermatt is autovrij, dus je moet de trein nemen om er te komen

Scroll naar boven