7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen – zoals Drakensbergen – de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indische oceaan. En natuurlijk vele game reserves: wildparken. Dat is maar een topje van de ijsberg, want je hebt de nodige wijnhuizen in bijvoorbeeld Franschhoek, de gezellige dorpen en hippe steden als Kaapstad. Dus waarom zou je dan Swaziland, of eigenlijk eSwatini, moeten combineren?

De cultuur van Swaziland in het kort

Klein beetje info over eSwatini dat heel anders is dan Zuid-Afrika. Ingeklemd tussen Mozambique en Zuid-Afrika is Swaziland een van de kleinste landen op het Afrikaanse continent. Dit landje kent een rijke, unieke cultuur met sterke tradities en ceremonies. Daarnaast staat Swaziland bekend om zijn kleurrijke festivals zoals het oogstfeest, de Umhlanga Reed Dance (eerbetoon door meisjes en jonge vrouwen aan de Queen Mother en om de maagdelijkheid te vieren) en Incwala (jaarlijkse en belangrijkste ritueel van het koningschap). Dompel je onder in de Swazi-cultuur, zou ik je zeggen, want je bent er meer dan welkom. Ze zijn blij, glimlachen veel, de sfeer is goed en je bent er meer dan welkom.

Het is er broeierig heet. Ik betrad het land via een rondje Krugerpark dat daaraan grenst. Met een truck. En ik kan je vertellen, als je gaat, ga dan zo. De overgang bij grenscontrole Mananga was zo geregeld, je hebt geen visum nodig. Tijdens het wachten ben ik honderd keer gestoken door ik wil niet weten wat, maar na een ferme stempel in mijn paspoort betraden we het koninkrijk. Ik belandde in een heel andere wereld. Lemen hutten en felgekleurde houten huisjes, de foto van de koning overal waar je keek en de mensen dragen – vooral op het platteland en in de dorpen – kleurige kleding in combinatie met dito doeken. Swaziland heeft zijn eigen kenmerkende muziek, dans en kleding. De zon brandt, de sfeer is goed en de natuur is adembenemend.

Swaziland in vol ornaat

Scroll naar boven