7x bijzondere plekken in Groningen (op een wandelroute)

Voor een citytrip hoef je niet naar het buitenland, want Nederland heeft ook mooie steden, zoals Groningen. Flow’s stagiaire Marissa is er opgegroeid en deelt haar favorieten.

1. Groninger Museum

Als je vanaf het station het centrum inloopt, kun je de Museumbrug niet missen. De brug is gebouwd als aanloop naar het kleurrijke gebouw, dat midden in het water is gebouwd, en is ook een belangrijke doorgangsroute geworden. Zonder toegangskaartje valt hier ook al genoeg te zien, zoals het geometrische exterieur, ontworpen door Alessandro Mendini. Als je wel naar binnen wilt kun je regelmatig interessante tentoonstellingen, zoals deze, bekijken.

2. Toet

Loop verder het centrum in, dan vind je TOET, ofwel het toetjesparadijs, op de hoek. In dit huiskamercafé kun je genieten van een lekkere lunch of een kopje koffie in een leuke mok. Alles is hier huisgemaakt en er is voor iedereen wel wat lekkers. Zo is bijna alles glutenvrij en wordt er op de menukaart uitgegaan van wat er wél in zit in plaats van andersom. Als proeverij kun je verschillende taarten en toetjes proeven, en er liggen spelletjes klaar.

3. Folkingestraat

Als je verder loopt, kom je in de gezellige Folkingestraat terecht, deze straat is al eens verkozen tot Leukste Winkelstraat van Nederland. Grote winkelketens vind je hier niet, eigenzinnige boetiekjes en galeries wel. Je kunt er terecht voor alternatieve en tweedehands kleding, net als streekproducten. Bonustip: kijk ook eens naar de grond, waar je tussen de tegels de maancyclus kunt ontdekken. En stop vooral even bij het Kadocafe, waar ze verse thee en allerlei andere unieke cadeautjes verkopen.

4. Akerk

De Akerktoren met gele strepen is een opvallend aangezicht in de binnenstad. De kerk is zelf niet meer in gebruik, maar kent een rijke geschiedenis als middelpunt van de stad. Oorspronkelijk werd de kerk gebouwd als oord voor schippers, maar inmiddels is in de schilderingen en teksten binnen te zien hoe de kerk en de stad veranderd zijn. In de kerk is er ruimte voor tentoonstellingen, zowel over de stadsgeschiedenis als internationaal georiënteerde exposities, zoals van World Press Photo.

5. Van der Velde Boekhandel

Deze boekwinkel tegenover de Akerk is net verbouwd en heeft een sprookjesachtige sfeer – alsof je net zelf in je favoriete boek bent gestapt. Naast boeken kun je er spelletjes, puzzels en knutselspulletjes vinden. In het kleine café kun je koffie drinken terwijl je door je nieuwe boek bladert. Regelmatig wordt er live piano gespeeld. De bovenverdieping staat vol met tweedehands boeken, sla die dus niet over.

6. Prinsentuin

Via de Zwanestraat of de universiteit kom je uiteindelijk bij de Prinsentuin. Deze tuin wordt omringd door muren en is daardoor een verrassend rustige plek in de binnenstad. Als je naar de ingang loopt – een poort met een zonnewijzer – zie je de Martinikerk van de andere kant, waardoor je deze meteen goed kunt bekijken. De tuin zelf is aangelegd in renaissancestijl, vol rozen en kruiden.

7. Groninger Forum

Langs het water kom je bij het Groninger Forum. Een relatief nieuwe toevoeging aan de skyline van Groningen, en zeker de moeite waard. In het forum, wat voor iedereen toegankelijk is, vind je de bibliotheek, het stripmuseum, een bioscoop en wisselende exposities. Er worden verschillende events en talks georganiseerd. Bezoek vooral het dak, waar je gratis en voor niks een prachtig uitzicht hebt over de hele stad. Ook leuk: zo kun je goed de dak- en balkontuintjes inkijken.

Benieuwd naar een wandelroute in een andere stad? Lees ook onze tips voor Den Haag en Rotterdam.

Meer lezen

Er zijn steeds meer creatieve broedplaatsen in Nederland.
Zo reis je met alleen handbagage.
10 meerdaagse wandelroutes in de Nederlandse natuur.

Tekst Marissa Koenderink  Illustratie Femme ter Haar
Gepubliceerd op 4 mei 2023

Scroll naar boven