Aan de wandel? 11 mooie vlonderpaden in Nederland

Toe aan iets anders dan je vaste rondje door de buurt? Wandelen over vlonderpaden heeft iets magisch, vinden wij. Elf fijne vlonderpaden in Nederland.

1. Haaksbergerveen

Vanaf het bijna vijfhonderd meter lange vlonderpad, dat in 2021 is hernieuwd, kun je een blik werpen in het hart van het Haaksbergerveen, een natuurgebied in Overijssel dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In het voorjaar kun je hier bijvoorbeeld veenpluis zien bloeien. Het groeit op vochtige, zure grond als heide en veen. De lange haren dragen bij aan de verspreiding van de zaden door de wind.

Wandelroute van Roots door het Haaksbergerveen.

2. ‘t Roegwold

De paden in en rond het Groningse ’t Roegwold zijn leeg en lang. Hoogtepunt van deze 20 kilometer tellende Roots-wandeling door het natuurgebied is een knuppelpad (ofwel een vlonderpad) van 750 meter lang over het water. Dit pad is om meerdere reden bijzonder. Ten eerste is het smal; om precies te zijn drie wandelschoenen (maat 44) en een beetje breed. Dat is weinig. Als je even te lang omhoog kijkt naar de vogels én tegelijk wandelt, lig je zo in het water. Ten tweede: op het pad geldt eenrichtingsverkeer, tamelijk uniek in wandelaarsland.

Vlonderpad over het water in ’t Roegwold. Foto: Marcel van Kammen

3. Landgoed Tongeren

Wie wandelt op en rond Landgoed Tongeren bij het Gelderse Epe, loopt van berg naar dal en van droog zand naar nat grasland. De bossen en heidevelden van de Veluwe grenzen hier namelijk aan het Wisselse Veen. Op deze grensnatuur borrelt overal water omhoog. Het ultieme ‘wetlandgevoel’ krijg je tijdens de route wanneer je over een houten vlonderpad wandelt en je wil gaan zitten om te genieten van het uitzicht en de libellen die over het wateroppervlak scheren. Let op: je maakt hier kans op de zeldzame beekoeverlibel, de enige populatie die de Veluwe rijk is.

Vlonderpad in drogere tijden op landgoed Tongeren. Foto: Theo Bosboom

4. Maaspark Ooijen-Wanssum

In de kop van Limburg ligt het Maaspark Ooijen-Wanssum. Na de hoogwatergolven in de jaren 90 van de vorige eeuw moest er wat veranderen in dit deel van het Maasdal om overlast voor de toekomst te voorkomen. Voor de wandelaar zijn de aanpassingen fraai: je loopt onder meer via stapstenen (een meer robuuste versie van een vlonderpad) door het gebied en er is een vlonderpad met uitzichtpunt.

Vlonderpad met uitzichtpunt. Foto: Bob Luijks

5. Marker Wadden

Op de Marker Wadden, een jonge eilandengroep in het Markermeer, heeft de natuur min of meer vrij spel. Op een zomerse dag in het voorjaar zorgen het witte zand en het blauwe water voor een tropisch waddengevoel. Uiteraard speelt water een grote rol in dit natuurgebied, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Logisch dus dat er flink wat fijne vlonderpaden liggen…

Slingerend vlonderpad door de Marker Wadden. Foto: Daniël Mulder

6. Stippelberg

Dat in een waterrijk gebied een vlonderpad opduikt is geen verrassing, maar in natuurgebied de Stippelberg in Noord-Brabant duikt het slingerende pad onverwacht op tussen de bomen. Loop je hier in de zomer dan vraag je je wellicht af waarom het er ligt, maar in de winter staat hier gegarandeerd een laag water.

Vlonderpad op de Stippelberg. Foto: Ernst Kremers

Nog 5 fijne vlonderpaden

Op Facebook plaatste Roots een oproep om mooie vlonderpaden door te geven. Hierbij een selectie uit de vele reacties:

Renkums Beekdal bij Renkum.
Het plankenpad in nationaal park Dwingelderveld.
Het Laarzenpad in het Naardermeer.
Knuppelpad in nationaal park De Groote Peel
Vlonderpad op Landgoed Twickel.

Dit artikel verscheen eerder op Rootsmagazine.nl.

Meer lezen

Dit is de wandelroute van het jaar 2024 in de Benelux.
6 rustige stranden in Nederland.
Zo maak je je vaste wandelronde iets leuker (en avontuurlijker).

Tekst Daniël Mulder  Fotografie headerbeeld Marcel van Kammen
Gepubliceerd op 13 april 2024

Scroll naar boven