Afko-gebruikers opgelet: er komt een afkortingenwoordenboek (afkowobo) aan

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de trend om met afkortingen te praten, ofwel afko’s. Lot Mulder, de persoon achter de bekende Instagrampagina De Haarclip van Marie-Claire, heeft al eerder een scheurkalender uitgebracht. Binnenkort komt er een heus afkortingenwoordenboek (afkowobo) uit. 

Collectors item

“Ik wilde eigenlijk een tweede scheurkalender maken, maar er was even niet genoeg papier op de wereld om dat te doen. De kalender zou dan dubbel zo duur zijn. Om de kosten te drukken heb ik besloten om een boek uit te brengen”, vertelt Lot. “Vooral de oude garde vindt het verloedering van de taal. Maar ik praat echt niet de hele dag in afko’s en schrijf mijn scriptie ook in het algemeen beschaafd Nederlands”, voegt ze toe. Het afkowobo is vooral een leuk collectors item.

Lees ook
Nostalgie: 10 afkortingen die je vroeger op msn gebruikte

Bekende afko’s

Misschien ken je al wat afkortingen of misschien is het helemaal nieuw voor je. Een bekende afko is hdp (heerlie de peerlie). Ook esma (espresso martini) wordt veel gebruikt. Net als lawa, wat lange wandeling betekent. Onze prinses komt ook voor in het woordenboek. Met Amaal wordt prinses Amalia bedoeld. Monica Geuze is afgekort tot Mo Geus. Daarnaast zijn er veel afko’s voor eten en drinken. Biba en spebi is niets minder dan bitterbal en speciaal biertje. Heerlie! Haver cappu’s (cappuccino met havermelk) zijn ook in trek, zeker als je lacto into (lactose intolerant) bent.

Het afkowobo komt uit op 4 oktober. Ook wil Lot alsnog een tweede scheurkalender maken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: LINDA, Girlscene | Beeld: Getty Images

The post Afko-gebruikers opgelet: er komt een afkortingenwoordenboek (afkowobo) aan appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven