De NEN (Nederlandse Norm) geeft aanbevelingen voor de afmetingen van parkeervakken in Nederland. Volgens de NEN 2443 zijn de aanbevolen afmetingen van een parkeervak voor een personenauto 2,50 meter breed bij 5,00 meter lang. Voor gehandicaptenparkeerplaatsen gelden andere afmetingen, namelijk 3,50 meter breed bij 5,00 meter lang. Het is echter belangrijk op te merken dat de NEN slechts aanbevelingen geeft en dat gemeenten in Nederland hun eigen regels kunnen opstellen met betrekking tot parkeervakafmetingen.
NEN 2443 voor langsparkeren
De NEN 2443 geeft ook aanbevelingen voor de afmetingen van langsparkeren. Voor langsparkeren wordt over het algemeen een parkeervak van 2,60 meter breed bij 6,00 meter lang aanbevolen. Deze afmetingen zijn echter niet wettelijk vastgelegd en kunnen per locatie verschillen, afhankelijk van lokale omstandigheden en regelgeving. Het is daarom altijd verstandig om de lokale parkeerregels te raadplegen voor specifieke afmetingen.
In Amsterdam zijn bijvoorbeeld de standaard afmetingen van een parkeervak voor een personenauto ongeveer 2,40 meter breed bij 5,00 meter lang, vergelijkbaar met de afmetingen in Den Haag. Het kan dus per locatie verschillen, het is altijd verstandig om de lokale parkeerregels te raadplegen voor specifieke afmetingen.
Afmetingen parkeervak in België
In België zijn de standaard afmetingen van een parkeervak voor een personenauto ongeveer 2,50 meter breed bij 5,00 meter lang, vergelijkbaar met de standaard afmetingen in Nederland. Echter, de precieze afmetingen kunnen per locatie en gemeente verschillen en er zijn ook verschillende soorten parkeerplaatsen met verschillende afmetingen, zoals gehandicaptenparkeerplaatsen en langsparkeren. Het is daarom altijd verstandig om de lokale parkeerregels te raadplegen voor specifieke afmetingen van parkeerplaatsen in België.
Wat is de gemiddelde breedte van een auto?
De gemiddelde breedte van een auto varieert tussen de verschillende autotypen en merken. Over het algemeen varieert de breedte van een auto tussen de 1,7 meter en 2,0 meter. Het gemiddelde voor personenauto’s is ongeveer 1,8 meter breed. Het is echter belangrijk om op te merken dat er grote verschillen kunnen zijn tussen verschillende autotypen en merken, en dat er ook modellen zijn die smaller of breder zijn dan dit gemiddelde.
Wat zegt het ASVV over parkeren en voorzieningen?
ASVV staat voor de “Aanbevelingen voor Stedelijke Verkeersvoorzieningen”. In de ASVV publicatie worden richtlijnen gegeven voor het ontwerp en de inrichting van verkeersvoorzieningen in stedelijke gebieden, waaronder ook parkeervoorzieningen. Hieronder volgt een samenvatting van de parkeervoorzieningen richtlijnen in de ASVV:
- Parkeernormen moeten worden vastgesteld op basis van de specifieke kenmerken van een locatie en de functie van het gebied.
- Parkeervoorzieningen moeten zo worden ingericht dat ze veilig en overzichtelijk zijn voor alle weggebruikers, inclusief voetgangers en fietsers.
- Bij de inrichting van parkeervoorzieningen moet rekening worden gehouden met de afmetingen van voertuigen, zoals de breedte van parkeervakken en doorgangen.
- Er moet voldoende aandacht worden besteed aan de toegankelijkheid van parkeervoorzieningen voor mindervaliden, bijvoorbeeld door het aanleggen van gehandicaptenparkeerplaatsen.
- Het is aan te bevelen om verschillende soorten parkeervoorzieningen aan te bieden, zoals kort parkeren, lang parkeren en parkeergelegenheid voor specifieke doelgroepen.
- In stedelijke gebieden wordt aanbevolen om te investeren in alternatieve vervoersmiddelen om het gebruik van de auto te verminderen en de vraag naar parkeervoorzieningen te verminderen.
De ASVV publicatie geeft gedetailleerde richtlijnen voor parkeervoorzieningen en is bedoeld als leidraad voor beleidsmakers en ontwerpers bij het ontwerpen van stedelijke verkeersvoorzieningen.
Beleidsregels voor Parkeren op eigen terrein in Nederland
In Nederland zijn er verschillende beleidsregels voor parkeren op eigen terrein, die per gemeente kunnen verschillen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende regels en richtlijnen:
- Parkeernormen: Gemeenten hanteren parkeernormen bij het bepalen van het aantal parkeerplaatsen dat op eigen terrein aanwezig moet zijn. Deze normen zijn vastgesteld op basis van de functie van het gebouw en de locatie.
- Ontsluiting: De in- en uitrit van een parkeervoorziening mag geen onveilige verkeerssituaties opleveren voor andere weggebruikers en de doorstroming van het verkeer mag niet worden belemmerd.
- Afmetingen: De afmetingen van parkeervoorzieningen moeten voldoen aan de geldende normen, zoals de breedte van de parkeervakken en de hoogte van de in- en uitrit.
- Toegankelijkheid: Het is belangrijk dat de parkeervoorziening toegankelijk is voor mindervaliden en dat er voldoende gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig zijn.
- Groen: Gemeenten stimuleren groene parkeervoorzieningen door het verplicht stellen van bijvoorbeeld grasbetontegels of infiltrerende verhardingen.
- Duurzaamheid: Er zijn gemeenten die bij nieuwbouwprojecten en verbouwingen het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s verplicht stellen.
Het is belangrijk om bij het aanleggen van parkeervoorzieningen op eigen terrein de lokale regelgeving en richtlijnen goed te raadplegen en eventueel advies in te winnen bij de gemeente.
Afmetingen gehandicaptenparkeerplaats
De afmetingen van een gehandicaptenparkeerplaats kunnen per land verschillen. In Nederland is een gehandicaptenparkeerplaats minimaal 3,5 meter breed en is deze voorzien van een verkeersbord met daarop het internationaal bekende symbool voor gehandicaptenparkeren. De lengte van de parkeerplaats varieert afhankelijk van de situatie ter plaatse en wordt bepaald door de wegbeheerder. De gehandicaptenparkeerplaats is zo ontworpen dat er voldoende ruimte is voor het in- en uitstappen van een rolstoel, een eventuele lift en/of het gebruik van andere hulpmiddelen.
gerelateerde artikelen:
Parkeerplaats afmetingen in breedte en lengte
Drenthe krijgt er 1045 laadpalen bij. Provincie krijgt daardoor veel meer parkeerplaatsen voor alleen elektrische auto’s
parkeergarage afmetingen en hoogte