afmetingen wasmachine en droger

Wat zijn de afmetingen van een wasmachine?

De hoogte van een wasmachine

Bij een voorlader is de hoogte meestal 85 cm. Per merk kan dit een beetje verschillen, maar over het algemeen kun je hier wel vanuit gaan. Een bovenlader is iets hoger. Daarvan is de hoogte gemiddeld 90 cm. Let ook op de totale hoogte als je de droger bovenop de machine plaatst. De hoogte van een wasmachine kun je altijd terugvinden in de bijgeleverde specificaties van het type.
hoogte wasmachine

De breedte van een wasmachine

De breedte van een voorlader is standaard 60 cm. Een bovenlader is over het algemeen wat smaller. Deze zijn gemiddeld zo’n 40 cm breed. Er is dus best een groot verschil te emten tussen deze twee typen wasmachines. Over het algemeen nemen wasmachines met een grotere capaciteit meer ruimte in, met name in de breedte. De beste manier om ruimte te bsparen is door een bovenlader te gebruiken (Nadeel is dan wel dat je er geen droger bovenop kunt plaatsen.)
breedte wasmachine

Diepte van een wasmachine

Naast de hoogte en breedte van een wasmachine is natuurlijk ook de diepte niet onbelangrijk. Een voorlader is net als een bovenlader gemiddeld zo’n 60 tot 70 cm diep. Hou ook rekening met de diepte als de trommeldeur geopend is, want deze moet volledig open kunnen staan. Om de juiste afmetingen te kennen, bekijk je best de productdetails op de productpagina’s.

Wat zijn de afmetingen van een wasdroger?

Veel mensen kopen naast een wasmachine ook een droger. Deze kan bovenop de wasmachine geplaatst worden, ernaast of op een totaal andere plek. Dan wil je wel weten wat het formaat is van de wasdroger? De meeste drogers hebben een standaardformaat net als een wasmachine. Alleen de diepte kan soms verschillen.

De breedte van een wasmachine

Een droger is 60 cm breed. Deze Wasdrogers hebben een standaardbreedte van 60 cm. Dit is gelijk aan de standaardbreedte van een wasmachine.

De hoogte van een wasmachine

Een droger is 85 cm hoog. Wasdrogers hebben een standaardhoogte van 85 cm. Afhankelijk van het merk en type kan hier toch een klein verschil in zijn. Ga er vanuit dat de hoogte tussen de 84 en 85,5 cm zal zijn.

Veelgestelde vragen over de afmetingen van een wasmachine of wasdroger

Hebben alle wasmachines en drogers dezelfde afmetingen?

Het antwoord hebben we dus al een beetje gegeven; niet helemaal. Gemiddeld gezien zijn komen ze wel in de buurt van elkaar. Dat wil dus zeggen dat er geen hele grote verschillen zullen zijn in de afmetingen. We raden wel aan om de specificaties te bekijken als je exact de afmetingen wil weten

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een wasmachine?

Gemiddeld genomen dus 85cm x 60cm x 65cm

Hoe breed is een normale wasmachine?

Een normale wasmachine is 60 cm breed

Hoe diep moet een kast zijn voor een wasmachine?

De diepte van een kast om een wasmachine in te kunnen plaatsen moet dus in ieder geval 65 cm zijn. Let daarbij op dat de deur aan de voorzijde van de wasmachine nog helemaal open kan. Verder is er vaak ook nog wat ruimte nodig voor een kraantje, leidingen of stekkers.

Kan een droger bovenop wasmachine?

Een droger kan wel op een voorlader, maar niet op een bovenlader gezet worden. Afhankelijk van beide afmetingen natuurlijk. Soms kan er een tussenstuk worden geplaatst om het verschil op te vangen.

Kan een warmtepompdroger op een wasmachine geplaatst worden?

Je kunt een warmtepompdroger zeker op een wasmachine plaatsen. Het is handig om een anti-trillingsmat te gebruiken. Bij het stapelen van wasmachine en droger moet het zwaarste apparaat onder. Dit is over het algemeen de wasmachine.

Kan droger zonder tussenstuk op wasmachine?

Een tussenstuk is niet persé nodig bij het stapelen van droger en wasmachine, tenzij de afmetingen verschillen. Het is wel aan te raden om een anti-trillingsmat te gebruiken.

Wasmachine en droger op elkaar plaatsen tips

Als je de wasmachine en droger gestapeld wil plaatsen moet je rekening houden met de totale hoogte van het geheel inclusief tussenstuk als dat aanwezig is. Ook is het fijn als er een beetje ruimte overblijft vanwege trilling en warmte van de apparaten. Verder zorg je dat de onderste machine waterpas staat op een stevige ondergrond i.v.m. de trillingen. Als je ondergrond zacht is kun je er een stevige plaat van hout steen of metaal op leggen, zodat het voorkomt dat door de trilling het apparaat scheef gaat staan of van plaats trilt.
De wasmachine moet waterpas staan in zowel de lengte als de breedte. Je kunt trouwens bij de aanschaf van zowel een wasmachine als wasdroger ook kiezen voor een set. Dat scheelt vaak ook in prijs.
Als je veel gebrek aan ruimte hebt kan een was en droogcombinatie uitkomst bieden. Je hebt dan één apparaat met wasfunctie en droogfunctie. Je hoeft dan niet te stapelen.

Scroll naar boven