Al beschikbaar in andere landen, maar komt de coronapil nu ook naar Nederland?

Momenteel worden er weer mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Mogelijk komt er in november een coronapil beschikbaar voor een bepaalde groep mensen. Eind volgende week zou er al een positief advies kunnen liggen om deze coronapil beschikbaar te stellen via de huisarts in Nederland. 

Coronapil Paxlovid

De pil werd in januari 2022 al goedgekeurd in Europa. In april 2022 adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de coronapil Paxlovid te geven aan coronapatiënten die hoog risico lopen op complicaties. Pfizer meldde dat een behandeling met hun Paxlovid-pil de kans op een ziekenhuisopname flink zou verlagen. Uit een analyse eerder dit jaar bleek dat de kans op een ziekenhuisopname binnen de risicogroep met 85 procent daalt wanneer meteen na een positieve test gestart wordt met de behandeling.

Pil in basispakket

Andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië en België, beschikken al over de coronapil. Ook de Verenigde Staten hebben deze pil meteen bij Pfizer besteld. Pfizer heeft nu zelf bij het Zorginstituut een aanvraag gedaan om de pil op te nemen in het basispakket. Eind volgende week of de week erna gaat er een advies naar de minister, meldt een woordvoerder van het Zorginstituut.

Lees ook
Fijne ontwikkeling: bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt toegankelijker

Werking coronapil

De coronapil werkt als volgt. Het is van belang om zo snel mogelijk na de diagnose te starten. In ieder geval binnen vijf dagen na de eerste symptomen, wordt geadviseerd. Gedurende vijf dagen neemt de patiënt om de twaalf uur twee tabletten Nirmatrelvir en een tablet Ritonavir.

In veel landen wordt de pil ingezet voor alle volwassenen die risico lopen door het coronavirus. Zoals ouderen, mensen met obesitas of overgewicht en hart-, diabetes- en kankerpatiënten. Er ligt een advies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid om de groep in Nederland te beperken tot mensen die een orgaan-, stamcel- of beenmergtransplantatie ondergaan hebben, patiënten met immuunstoornissen en patiënten met kanker die minder dan drie maanden geleden immuno- of chemotherapie ondergaan hebben.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images

The post Al beschikbaar in andere landen, maar komt de coronapil nu ook naar Nederland? appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven