Alleen en heel gelukkig: als je bewust kiest voor het vrijgezellenbestaan

In de huidige maatschappij is een relatie nog steeds de heilige graal, maar steeds meer mensen kiezen bewust voor een single leven. Psycholoog Bella DePaulo over het fijne van vrijgezel zijn. 

Mensen vinden je snel zielig als je alles in je uppie doet zonder partner; Bella DePaulo vindt dat onzin. Als psycholoog maakt ze onderscheid tussen twee typen singles: mensen die het vrijgezellenbestaan zien als een tijdsgebonden situatie die onder de juiste omstandigheden verandert en de singles at heart: vrijwillige singles die bewust kiezen voor een leven zonder romantische partner (en oprecht gelukkig zijn). Naar die laatste groep doet ze al meer dan twintig jaar onderzoek.

Geen trouwsprookje nodig

In een interview voor De Morgen vertelt ze over die groep vrijwillige vrijgezellen: “Single zijn is wie ze zijn. Ze kiezen daar bewust voor en willen helemaal niet voldoen aan het maatschappelijk dogma dat stelt dat we per se een romantische partner in het centrum van ons leven moeten plaatsen. Vrijwillige singles zijn helemaal niet geïnteresseerd in daten. Ze zijn niet tegen hun wil alleen, integendeel, ze koesteren het alleen zijn. Ze hoeven niet te trouwen om hun happily ever after-sprookje te hebben.”

Volgens DePaulo is het helemaal niet overduidelijk dat een stabiele langetermijnrelatie daadwerkelijk gezonder en gelukkiger maakt, ook al wordt dat vaak gedacht. “Singles zijn sportiever dan getrouwde stellen,” zegt ze in datzelfde interview. Nog meer studies wijzen uit dat het huwelijk soms slechte trekken versterkt, dat je niet beter af bent in een relatie als je erg ziek wordt (getrouwde vrouwen met borstkanker ervoeren niet minder stress dan single vrouwen met borstkanker) en dat getrouwde mensen niet per se gelukkiger zijn dan voor hun huwelijk.

Meer risico

DePaulo noemt nog meer voordelen van het vrijgezellenbestaan. Zo schijnen singles meer persoonlijke groei te ervaren dan mensen in een relatie. Dat komt omdat ze veel meer tijd alleen doorbrengen en daardoor voluit kunnen kiezen voor de interesses en passies in hun leven. Ze hebben ook vaak een grotere sociale kring, omdat ze een hechtere band onderhouden met vrienden, ouders, familie en buren. Singles zijn dus niet per definitie eenzamer dan mensen in een relatie. En: ze kiezen vaker voor een baan die bij ze past, omdat ze meer risico durven te nemen.

Aan het einde van het interview voegt DePaulo nog een mooie nuance toe. “Kijk,” zegt ze, “ik ben een gepassioneerde voorvechter van een gevuld en authentiek leven als single, maar het is absoluut niet de beste oplossing voor iedereen. Sommige mensen zullen hun mooiste leven leiden met kinderen en een partner. We leven in de 21ste eeuw. We hoeven niet allemaal hetzelfde pad te volgen.”

Meer lezen

Doen waar je zin in hebt, zonder te wachten op gezelschap: dit is solosofie.
Deze socioloog legt uit waarom relaties steeds vaker stranden.
De prijs die je betaalt voor single zijn.

Tekst Bente van de Wouw  Bron De Morgen  Illustratie Sara Boccaccini Meadows
Gepubliceerd op 12 oktober 2023

Scroll naar boven