Als geld je stress geeft: zo helpt financiële selfcare, aldus een psycholoog

Denk je aan selfcare, dan denk je niet direct aan geld. Terwijl geld wel degelijk tot zorgen kan leiden en zo invloed kan hebben op je mentale gezondheid. De Amerikaanse psycholoog Traci Williams legt uit hoe financiële selfcare helpt.

We praten weinig over geld, laat staan dat we het hebben over de emotionele kant van geld. Terwijl geldzaken in de top vijf van stressfactoren onder jongeren staan, blijkt uit onderzoek van het CBS in 2021. En uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 42 procent van de huishoudens in 2022 te maken had met een of meer betalingsproblemen.

Als je financiële zorgen hebt

Als je financiële zorgen hebt, kan dat je mentale gezondheid beïnvloeden, vertelt psycholoog Traci Williams aan The Washington Post. Het kan effect hebben op je zelfvertrouwen, maar ook op je slaap of immuunsysteem, voegt ze eraan toe.

Stress kan leiden tot gedrag waardoor je je op de korte termijn beter voelt, maar dat op de lange termijn juist meer zorgen met zich meebrengt,” legt de psycholoog uit. Denk aan geld uitgeven waardoor je je even gelukkiger voelt (toch dat nieuwe truitje kopen of jezelf trakteren op iets lekkers), maar je uiteindelijk niet verder helpt.

Financiële selfcare

Heeft geld effect op je mentale gezondheid? Volgens Williams kunnen de volgende stappen je helpen om op financieel vlak beter voor jezelf te zorgen.

Herken je triggers. Geef je geld uit als je niet lekker in je vel zit of gestrest bent? Dan ben je misschien wel een emotionele koper. Probeer die situaties te herkennen. Pas als je je bewust bent van je gedrag en uitgavenpatroon, kun je er wat aan doen.
Leer met je emoties omgaan. Geldstress kan allerlei gevoelens oproepen en dat kan overweldigend zijn. Of je nu boos, bang, gefrustreerd of verdrietig wordt, het helpt om die emoties te herkennen, benoemen, er afstand van te nemen en waar kan je negatieve gedachten de goede kant op te sturen.
Maak een plan. Een plan hoe je met je schulden en/of uitgaven omgaat, zorgt voor overzicht en rust. En dat helpt om zorgen te verlichten. Deze apps en huishoudboekjes kunnen bijvoorbeeld helpen om overzicht in je financiën te krijgen (en te besparen). Ook professionele hulp kan fijn zijn als je door de bomen het bos niet meer ziet.
Praat erover met iemand die je vertrouwt. Praten kan helpen om opgekropte gevoelens los te laten, en de ander kan je ook helpen om naar een oplossing te zoeken.

Tip: weet je niet waar je moet beginnen? Start eens met een financiële gezondheidsscan, zoals deze gratis adviestool van het Nibud. Zo’n tool geeft inzicht in waar je geld blijft en geeft tips om betere geldkeuzes te maken.

Meer lezen

Zo bespaar je flink wat geld én breng je rust in je leven.
Deze denkpatronen voeden je angst en stress (en zo ga je ermee om).
Selfcare kan ook kort en krachtig: 2-minuten-oefeningen van de psych.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Bron The Washington Post  Fotografie Unsplash/Daniel Tafjord
Gepubliceerd op 13 maart 2024

Scroll naar boven