Categorieën
RSS feeds

Anne (32) is hiv-positief: ‘Ik was 16 en binnen no time wist de hele school het’

Ruim veertig jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door de dodelijke ziekte aids, die werd veroorzaakt door het hiv-virus. Inmiddels kunnen hiv-patiënten dankzij medicijnen gelukkig een goed en gezond leven leiden, weten ook Anne, Melitia en Hanne uit ervaring. 

Anne (32, student toegepaste psychologie en horecamedewerker) is moeder van twee kinderen van twaalf en tien jaar en woont samen met Daan (30). Ze was pas zestien toen ze ontdekte dat ze hiv-positief was.

Soa-test

“We hadden seksuele voorlichting op school. Aan het einde van de les kregen we een kaartje van de GGD mee waarmee we ons gratis en anoniem konden laten testen op soa’s. Ik had net een vriendje en we deden het zonder condoom, omdat ik aan de pil was. Heel naïef natuurlijk, je kunt dan wel niet zwanger worden, maar nog steeds een soa oplopen. We besloten ons samen te laten testen.

Na twee weken werden we gebeld of we langs wilden komen. Mijn vriend bleek hiv-positief. Ik voelde de grond onder mijn voeten verdwijnen. Ik wist wel dat aids heel erg was, maar wat een hiv-infectie precies inhield, wist ik niet. Mijn test was negatief. In verband met de incubatietijd moest ik nog drie maanden lang elke maand langskomen.

Ik vond het heftig om het mijn ouders te vertellen. Zij reageerden uiteraard geschrokken, maar gaven me alle steun. De eerste en de tweede maand testte ik ook negatief, de derde maand niet. Ik zie de verpleegkundige nog tegenover me zitten, zenuwachtig frummelend aan een paperclip in zijn handen – ik was voor hem de jongste ooit met een positieve uitslag. Ik kan me verder weinig van het gesprek herinneren.”

Hiv-positief

“Tweeënhalf jaar lang stak ik mijn kop in het zand. Het eerste halfjaar slikte ik elf pillen per dag omdat ik aan een onderzoek meedeed. Mijn lever kon het niet aan, ik moest stoppen. Alleen mijn ouders, vriend en beste vriendin wisten van mijn infectie.

Maar toen kreeg ik via msn een berichtje van een jongen die bij de lokale ijssalon werkte. ‘Heb jij hiv?’ wilde hij weten. Mijn beste vriendin had het doorverteld, de vriendschap is daarop later stukgelopen. Want in no time wist de hele school het; niemand sprak me erop aan, maar ik merkte aan alles dat er over me werd gesproken.

Na de havo ging ik naar de pabo, maar daar moest ik mee stoppen, omdat ik ontzettend moe was – een kenmerk van de infectie, maar mogelijk was het ook het gevolg van de mentale belasting.

Via de GGD ben ik voorlichting gaan geven. Ik wilde iets met mijn verhaal, want dit kon andere jongeren ook overkomen. Ik vertelde erover op middelbare scholen en gaf interviews. Er open over zijn, was onderdeel van mijn verwerkingsproces. Ik had een keer een date met een jongen die zelf geen probleem had met mijn infectie, maar zijn ouders zetten me direct buiten de deur. Zijn broer zei dat iemand met hiv geen recht had een relatie aan te gaan. Zulke mensen hebben geen idee.”

Chemische rotzooi

“De relatie met de jongen van wie ik het kreeg, duurde tweeënhalf jaar, daarna was de liefde op. Ik heb met een andere man op heel jonge leeftijd kinderen gekregen. Ik wilde daar niet te lang mee wachten, omdat ik bang was dat het door de hiv-infectie op latere leeftijd moeilijk zou worden. Dat ik mijn kinderen nog zes weken medicijnen heb moeten geven, vond ik lastig. Hiv-medicatie is zwaar chemische rotzooi en de kans dat ze via mij geïnfecteerd werden, was heel klein.

Het gaat nu goed met me, ik zit lekker in mijn vel. Ik werk, studeer, heb co-ouderschap met de vader van mijn kinderen en een nieuwe relatie. Daten was best een ding voor me. Als iemand met me flirtte, vroeg ik me af of hij dat ook zou doen als ie wist dat ik hiv had. Het was ook altijd weer spannend het te vertellen. Mijn huidige vriend is er oké mee. Van hiv merk ik niets. Ik sta er eigenlijk zelden nog bij stil.” 

Ook Hanne en Melitia zijn hiv-positief. Hun verhalen lees je in Flair 36-2022. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Petronellanitta

The post Anne (32) is hiv-positief: ‘Ik was 16 en binnen no time wist de hele school het’ appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON