Au! Heb je pijn? Je favoriete muziek luisteren kan je helpen

Je favoriete muziek opzetten zodra je je teen stoot: misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch wijst onderzoek uit dat bepaalde songs je pijn kunnen verlichten.

Bij het Roy Pain Lab aan de McGill University in Canada onderzochten ze het effect van muziek op pijn. Wat blijkt? Je ervaart minder pijn wanneer je naar muziek luistert.

Everybody hurts… sometimes

De onderzoekers waren vervolgens benieuwd welke muziek het beste helpt tegen pijn. Daarom gaven ze de deelnemers prikkels aan de binnenkant van hun onderarm, te vergelijken met het gevoel als je arm een kop hete thee raakt. Ongeveer zeven minuten lang werden er pijnprikkels gegeven, terwijl er verschillende muziekfragmenten werden afgespeeld. Hoorden de deelnemers een onbekend lied, dan bleef de mate van pijn hetzelfde. Maar kwam het favoriete nummer van de deelnemer voorbij, dan ervoer diegene minder pijn.

Muzikaal kippenvel

Vooral emotionele nummers bleken goed te helpen tegen pijn. Testpersonen ervoeren zogenaamde musical chills, een soort kippenvel, veroorzaakt door muziek. Hoe dat precies in zijn werk gaat weten de onderzoekers niet, maar ze ondervonden wel dat het helpt bij het blokkeren van pijnsignalen.

Meer lezen

Dit is het effect van muziek op je sportprestaties (+ tips).
De kracht van muziek op je brein.
Rustgevende muziek om bij te ontspannen.

Tekst Nadie van Moorselaar  Bron The Happy Broadcast  Fotografie Delmaine Donson/Getty Images
Gepubliceerd op 6 december 2023

Scroll naar boven