Autisme-diagnose bij vrouwen ‘nodig’? Dit zeggen deskundigen

Autisme wordt over het algemeen bij vrouwen minder snel vastgesteld dan bij mannen. Is dat erg? En als je worstelt met bepaalde kenmerken, is die diagnose dan belangrijk?

In een eerder artikel schreven we al hoe het kan dat er zo veel ‘minder’ vrouwen dan mannen zijn met autisme. Dat is vermoedelijk niet het geval, het wordt gewoon sneller over het hoofd gezien doordat vrouwen hun kenmerken (beter kunnen) verhullen.

Veel vrouwen die later de diagnose autismespectrumstoornis krijgen, trokken eerder al aan de bel, maar ontvingen niet de juiste hulp. Hoe vind je dan de juiste hulp, als de stoornis zo lastig vast te stellen is?

Wel of geen autisme-diagnose bij vrouwen

Wie zich herkent in de problemen van vrouwen met een autismespectrumstoornis, kan zich het best laten doorverwijzen naar een specialist, volgens een artikel van Psychologie Magazine. Het blad interviewde verschillende deskundigen over de autisme-diagnose bij vrouwen, die vaak niet of pas op latere leeftijd gesteld wordt.

“Een psychiater, GZ- of klinisch psycholoog met expertise op dit gebied, weet dat hij heel goed moet doorvragen. Niet alleen: heb je vrienden? Maar: waar hebben jullie het over? Hoe vaak zien jullie elkaar? Hoelang moet je herstellen na sociale contacten?” vertelt Els Blijd-Hoogewys, klinisch psycholoog en onderzoeker.

Opluchting

Het is volgens de deskundige goed om je af te vragen in hoeverre eventuele klachten of struggles je belemmeren: “Veel vrouwen die ik hierover spreek zijn al meerdere keren vastgelopen, of kregen verschillende diagnoses en behandelingen die niet echt hielpen.”

“Ik ben er niet voor om iedereen maar een label te geven,” aldus Blijd-Hoogewys. Het is ten slotte ook niet voor iedereen even belangrijk. “Maar voor deze vrouwen is het vaak een opluchting te begrijpen waaróm ze telkens depressief werden of een burn-out kregen.”

Het label als hulpmiddel

Daarbij kan zo’n stempel het voor zowel de vrouw zelf als haar omgeving makkelijker maken om er rekening mee te houden. Het kan je helpen om minder hoge eisen aan jezelf stellen. Ook ander soort of minder taken op je nemen en minder (sociale) afspraken plannen, kan ervoor zorgen dat je je minder overprikkeld, somber of uitgeblust voelt.

Blijd-Hoogewys: “Het gaat erom in balans te blijven. Dan kunnen autistische kenmerken zoals analytisch denkvermogen en precisie in plaats van een belemmering een kracht zijn.”

Meer lezen

Hoe herken je autisme bij jezelf als vrouw? ‘Het is onzichtbaar doordat ze overcompenseren.’
9 worstelingen die je herkent als je autisme hebt.
Steeds meer jongeren zoeken psychische diagnose op TikTok: kan dat kwaad?
Waarom zitten we vaak zo vol zelfkritiek? ‘We moeten perfect, speciaal en bovengemiddeld zijn.’

Tekst Ruby Wijdenbosch  Bron Psychologie Magazine  Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 21 maart 2024

Scroll naar boven