Behoefte aan iemand beter leren kennen? Met deze 4 tips voer je diepere gesprekken

Hoewel we bewezen gelukkig worden van een diep gesprek, blijven we vaak hangen in een luchtig praatje. Vier tips die je kunnen helpen om toch de diepte in te gaan en iemand écht te leren kennen. 

Tekst Grete Simkuté  Fotografie Artur Kornakov/Unsplash
Gepubliceerd op 8 juli 2024

Durf het avontuur aan te gaan

Beginnen met smalltalk is goed, dat schept een gevoel van verbondenheid. Maar durf daarna van het gebaande pad af te gaan door ruimte te maken voor een afwijkende visie of een verrassende vraag. En je eigen neiging tot controle – en de wens om een gesprek een bepaalde kant op te krijgen – te laten varen.

Toon echt interesse in de ander

Begin niet meteen over jezelf, maar toon oprechte interesse door zorgvuldig en actief te luisteren. In plaats van het geijkte ‘hoe gaat het?’ kun je een mooie, persoonlijke vraag stellen: een eerste uitnodiging aan de ander om zichzelf te laten zien.

Stel verdiepende vragen

Je bereikt diepgang door vragen te stellen die inhaken op de persoonlijke motieven, gevoelens en waarden van de ander. Bijvoorbeeld: “Waarom is dit zo belangrijk voor je?” Of: “Hoe is dit zo gekomen?” Maar ook concrete vragen kunnen een mooi gesprek op gang brengen, zoals: “Op welk moment was je het meest trots de afgelopen week?” En: “Waar verwonder je je de laatste tijd over? Wat ergert je? Welke belangrijke keuze heb je onlangs gemaakt?”

Durf in een diep gesprek zelf ook kwetsbaar te zijn

Hoe nodig je de ander uit tot kwetsbaarheid? Door zelf de eerste stap te zetten. Durf kwetsbaar te zijn, zonder masker. Betrek de ander bij je leven en vraag bijvoorbeeld om advies. Dit schept een gevoel van vertrouwen. Vaak durft de ander zich vervolgens ook meer open te stellen.

Meer lezen

Een moeilijk gesprek voeren? Zo pak je dat aan.
We praten steeds vaker over hoe het met ons gaat (en dat is goed voor ons).
Bente over vriendschap: ‘Het gaat niet om hoe vaak je koffiedrinkt.’

Scroll naar boven