Bente gaat van fomo naar jomo: ‘Ik zeg dit jaar nee tegen alle kerstborrels’

Bente van de Wouw is online editor van Flow en deskundige op het gebied van introversie en slow life. Deze keer gaat Bente van fomo naar jomo. 

Het einde van het jaar is in zicht en dat lijkt altijd gepaard te gaan met een agenda waar je u tegen zegt. Althans, als je overal ja op antwoordt. Vervroegde kerstdiners, een borrel hier en daar, sinterklaasavonden en lichtjestochten. Allemaal leuke dingen, maar als al die feestjes en spelletjesavonden en semiverplichte afspraken zich opstapelen in december, is het plotseling minder om te lachen. Ren je van hot naar her en heb je amper tijd om adem te halen tussen de festiviteiten door.

Ik krijg daar altijd de kriebels van. Omdat ik het einde van het jaar stiekem op een heel andere manier wil vieren. Reflecteren op wat er was en wat er nog komen gaat. Ellenlange wandelingen maken in een koud bos, om vervolgens met een kom soep in een café te eindigen. Dikke pillen lezen en ja, zo nu en dan gezellig samenkomen met vrienden of familie.

Nee, ik kom niet naar je kerstborrel

Omdat ik die kloof tussen wat ik wil en hoe het is wat meer wil dichten, strooi ik dit jaar met nees. Nee, ik kom niet naar die kerstborrel. Op oudejaarsavond blijf ik gewoon in pyjama en ik hoef ook niet drie dagen weg onder het mom van ‘maar dat is toch gezellig?’

Zo houd ik meer ruimte over voor de dingen waar ik wél ja tegen wil zeggen. Uit eten met mijn ouders, bijvoorbeeld. Of pakjesavond met mijn vriend. Naar de Winter Efteling (dat is traditie) en richting het tuincentrum voor een kerstboom, een uitje op zich.

Waar ik vroeger nogal kampte met fomo, fear of missing out, voel ik bij de gedachte aan een rustig einde van het jaar enkel nog jomo. Joy of missing out, dus. Want juist door de dingen die ik mis, kan ik beter genieten van wat er wél is. En dat is voor mij meer dan genoeg.

Meer lezen

Nog een column van Bente: “Niet alles hoeft nuttig te zijn.”
Zestig dagen vrij in 2024? Het kan, als je je vakantiedagen slim indeelt. 
4 inzichten van filosofen over gelukkig zijn. 

Tekst Bente van de Wouw
Gepubliceerd op 20 november 2023

Scroll naar boven