Bente leeft langzaam: ‘Niet alles hoeft nuttig te zijn’

Bente van de Wouw is online editor van Flow en deskundige op het gebied van introversie en slow life. Deze keer ontdekt Bente het plezier van spelen. ‘Niet alles hoeft nuttig te zijn.’

Als kind hield ik van spelletjes. Bordspellen, kaartspellen, videospellen. Ik speelde ze met mijn zus en met vriendinnen, maar vaak genoeg ook alleen. Dan kon ik de hele schooldag uitkijken naar kwart over twee. Want dan mocht ik weer naar huis om te spelen.

Daar denk ik aan als ik mijn vriend die avond zie gamen op zijn PlayStation 5. We zijn net verhuisd en leven nog tussen de dozen. Terwijl ik alleen maar denk aan wat nog moet – lijsten ophangen, een muur schilderen, de zolder opruimen – maakt hij letterlijk en figuurlijk ruimte voor plezier.

Als ik hem zo zie spelen, gebiologeerd en met een twinkeling in de ogen, dan denk ik aan vroeger. Aan al die spelletjes die ik speelde, met als enige reden dat het me blij maakte. Tot mijn schrik realiseer ik me dat ik het spelen om het spelen een beetje ben verleerd. Waar: ik brei en ik lees en ik sport graag, maar daar ‘haal’ ik toch iets uit.

Breien is nuttig omdat het mijn hoofd leegmaakt en ik er iets aan overhoud, lezen is goed voor me en doe ik ook voor mijn werk, sporten houdt me fit. Hoe leuk ik die dingen ook vind, allemaal hebben ze een duidelijk doel.

De tijd wegspelen is óók leven

Neem nou dat videospel van mijn vriend. Hij doet er weinig vaardigheden mee op, houdt er niets aan over en goed voor zijn mentale of fysieke gezondheid is het ook niet per se. Als ik hem vraag of hij daar geen moeite mee heeft, met dat onproductief plezier maken, zegt hij: “Bent, het leven hoeft niet altijd serieus te zijn. De tijd wegspelen is óók leven.”

Die avond nog koop ik een nieuw videospel en de volgende dag kijk ik net als vroeger uit naar het einde van de middag. Want dan mag ik weer naar huis om te spelen.

Meer lezen

Bente maakte ook een bucketlist om de herfst meer te beleven. 
Zo zorgeloos als een kind: zet spelen als afspraak in je agenda. 
Waarom buitenspelen ook fijn is als je volwassen bent. 

Tekst Bente van de Wouw
Gepubliceerd op 6 november 2023

Scroll naar boven