Categorieën
RSS feeds

Bewezen: vrouwen hebben het écht sneller koud dan mannen

Vrouwen, zet je schrap. De koude maanden zijn er weer. En ja, het is bewezen dat vrouwen het sneller koud krijgen dan mannen. Daarnaast zijn er nog veel andere redenen waarom jij het sneller koud hebt dan andere mensen.

Bij de Universiteit van Tel Aviv is een onderzoek gedaan naar vrouwen en mannen, wie het sneller koud heeft. Daaruit blijkt dat vrouwen toch de grootste koukleumen zijn. Ook zetten vrouwen de thermostaat een halve graad hoger dan mannen, blijkt uit een studie van de VTT Technical Research Center of Finland.

Verschil tussen man en vrouw

“Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze moeten hun best doen om minder warmte verliezen, anders koelen ze af”, vertelt Thermofysioloog Boris Kingma tegen EditieNL. Kingma heeft zelf onderzoek gedaan naar de verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft temperatuur. “Dat vrouwen een lagere warmteproductie hebben komt onder andere doordat ze minder weefsel hebben. Spierweefsel produceert bijvoorbeeld warmte en dat hebben mannen meer.” Vrouwen grijpen dus sneller naar een dekentje dan mannen.

Bloedvaten samenknijpen

Je bloedvaten knijpen samen en geven als het ware een signaal af dat je het koud hebt. Dat gebeurt meestal bij je handen, maar ook bij je neus, oren, tenen en onderkant van je voeten. Thermofysioloog Kingma vertelt: “Dat is hoe je lichaam je gedrag helpt te sturen naar een optimale balans in temperatuur.” Mannen krijgen het ook wel koud, maar die geven het minder snel toe.

Lees ook
Laat die warme douche maar staan: om deze redenen kun je voortaan beter ’s ochtends koud douchen

Sneller koud

Ook krijgen mensen met weinig vet het sneller koud. Mensen met een extra vetlaagje hebben namelijk een extra goede isolatielaag. Ook lengte speelt een rol. Mensen die groter zijn hebben nou eenmaal meer huid die blootgesteld wordt aan de kou. Daardoor hebben ze het sneller koud. Ten slotte krijg je het sneller koud als je slecht geslapen hebt. Vermoeidheid en kou versterken elkaar, blijkt uit onderzoek van vakblad European Journal of Applied Physiology.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, Libelle | beeld: Getty Images

The post Bewezen: vrouwen hebben het écht sneller koud dan mannen appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

BRON