Bijna iedereen stelt tegenwoordig grenzen, maar soms worden ze verkeerd gebruikt (zo herken je het)

Dankzij de groeiende openheid rondom mentale gezondheid worden we ons steeds meer bewust van onze eigen grenzen en zijn we niet bang om die te communiceren. Maar soms worden die grenzen ook verkeerd gebruikt, om iemand te manipuleren bijvoorbeeld. 

Hartstikke gezond is het om grenzen te stellen. Psychologen juichen het alleen maar toe, totdat die grenzen op een verkeerde manier worden ingezet. Een vriendin die een grens stelt om haar zin te krijgen of een familielid die met zijn of haar grenzen jouw gedrag probeert te sturen. Dan is dat gezonde er al snel vanaf. Wanneer wordt het giftig?

“Als je je in een gesprek niet op je gemak voelt of iemand geeft je door zijn of haar gedrag een vervelend gevoel, dan mag je een grens stellen,” zegt leraar psychologie Mariana Bockarova in een artikel voor The Washington Post. Stel, je tante vraagt je tijdens een etentje uitgebreid over je liefdesleven, dan mag je aangeven het daar liever niet over te hebben. Zij kan dan haar gedrag veranderen of jij kunt er voor kiezen om weg te gaan. Volgens Bockarova heb je als mens het recht om aan te geven dat je niet op je gemak bent.

Zo herken je een giftige grens

Giftig wordt het stellen van grenzen als het inbreuk doet op de identiteit of het persoonlijk leven van de ander. Psycholoog Leah Aguirre geeft in hetzelfde artikel een voorbeeld: “Als jouw mannelijke partner zegt: ‘Mijn grens is dat jij geen mannelijke vrienden hebt,’ dan is dat niet per se grenzen stellen, maar vooral een manier om jouw gedrag te sturen of eisen te stellen.”

Een gezondere manier is dat je partner tegen je zegt: “Ik zie dat je veel flirt met je mannelijke vrienden, ik maak me daar zorgen over en voel me daar niet comfortabel bij.” Dit opent een gesprek en als jullie daar niet uitkomen of de situatie verandert niet, kan je partner beslissen dat deze relatie niet voor hem werkt.

Volgens Aguirre is het belangrijk om te beseffen dat grenzen bedoeld zijn om aan te geven hoe jij behandeld wilt worden. Het is geen gereedschap om het gedrag van een ander naar je hand te zetten. Zolang je dat onthoudt, kunnen gezonde grenzen bijdragen aan de relatie met jezelf én anderen.

Meer lezen

Zo pak je een ingewikkeld gesprek het beste aan. 
Onzeker over jezelf? Dit helpt als onzekerheid je in de weg zit. 
7 vragen om je relatie te verdiepen.

Tekst Bente van de Wouw  Bron The Washington Post  Fotografie Leigh Love/Stocksy
Gepubliceerd op 10 oktober 2023

Scroll naar boven