Cafeïnekater? Alles wat je moet weten over het afkicken van koffie

Minstens drie bakjes koffie per dag. En als je er één mist, dan voel je je ineens extreem vermoeid en geïrriteerd en je krijgt hoofdpijn. Allemaal afkickverschijnselen als jij niet aan je dagelijkse portie cafeïne komt. In de volksmond noemen we dat nu ook wel een cafeïnekater.

Onwijs verslaafd

De meeste mensen zijn dol op koffie, maar toch weten we allemaal dat teveel cafeïne niet goed voor je is. Wanneer je dan toch besluit om te stoppen, of te minderen met het drinken van je favoriete bruine goedje, kom je er achter dat je eigenlijk onwijs verslaafd bent. Je krijgt bonkende hoofdpijn en voelt je vermoeid zodra je geen koffie hebt gedronken.

Langer dan een week klachten

Als je dagelijks veel cafeïne inneemt, zorgt dat ervoor dat de bloedvaten in je hersens vernauwen. Stop je dus met die inname, dan gaan deze bloedvaten weer openstaan. En dat zorgt voor een vervelende hoofdpijn, die zelfs iets weg kan hebben van migraine. En waar een kater door alcohol meestal maar één dag duurt, heb je van een cafeïnekater wat langer last. Deze klachten kunnen namelijk wel negen dagen aanhouden.

Het uitzetten van de bloedvaten in je hoofd gebeurt namelijk 12 tot 24 uur na het drinken van je laatste kop koffie. Daarna kunnen de klachten nog negen dagen aanhouden. Niet zo fijn om langer dan een week met hoofdpijn te lopen.

Lees ook
Last van vermoeidheid? Met deze 4 tips krijg jij meer energie (en dat zónder koffie)

Hoofdpijn voorkomen

Nou horen we je denken, ik lust ook wel drie bakjes per dag, maar wil geen cafeïnekater. Dat snappen we. Gelukkig is er wel het één en ander wat je kunt doen tegen de hoofdpijn. Je kunt je klachten namelijk zelf tot een minimum beperken door genoeg water te drinken en je slapen regelmatig te masseren. Na die negen dagen afkicken ben je overal vanaf, het is gewoon een kwestie van doorbijten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Canva

The post Cafeïnekater? Alles wat je moet weten over het afkicken van koffie appeared first on Flair – Voor jou, over jou.

Scroll naar boven