Caroline: “Analoog werkt zo leuk verbindend”

Caroline Buijs is creative managing editor van Flow en heeft contact met illustratoren over de hele wereld én een creatieve blik. Ze weet als geen ander: iets met je handen maken, geeft rust in je hoofd. Deze keer: bellen vanuit een telefooncel en foto’s maken met een analoge camera.

Mijn kinderen ontdekten deze zomer los van elkaar twee analoge hobby’s en ik vraag me af waarom ik dat toch zo leuk vind. Pas was ik met mijn dochter in Londen. We kwamen een telefooncel tegen en daar wilde ze in. Vervolgens wilde ze natuurlijk ook bellen. Ik diepte een paar losse ponden uit mijn zak, waarna ze al haar vrienden belde. Maar ze kreeg alleen maar de voicemail, want wie neemt er nu nog op wanneer je een onbekend nummer ziet – helemaal als het een buitenlands nummer is.

Bel oma (87), stelde ik voor. Mijn ouders hebben nog een vaste lijn, en het komt niet in ze op om niet op te nemen – dat zou maar onbeleefd zijn. Mijn moeder vond het geweldig dat mijn dochter belde, en vertelde haar dat zij tot in negentienzoveel altijd op deze manier belde. Na Londen reisde mijn dochter Europa door met een interrailpas en stak haar reisgenoten aan met haar voorliefde voor telefooncellen (nu appte ze eerst haar vrienden om mede te delen dat er zo met een onbekend nummer gebeld ging worden).

Diafragma en sluitertijd

Een paar weken later liet mijn zoon trots zijn analoge camera zien, voor 50 euro gekocht op het Waterlooplein. We puzzelden op sluitertijd, diafragma en scherptediepte maar kwamen er niet helemaal uit. Bel opa (93), stelde ik voor – mijn vader was lang een enthousiaste amateurfotograaf. Mijn vader vond het geweldig dat mijn zoon belde, en vertelde hem alles over zíjn eerste camera (1948). Hoe sluitertijd, diafragma en scherptediepte werkte wist ie niet meer precies. Maar goed, daar is het internet dan weer goed voor. En nu weet ik ook waarom ik zo analoog houd: in dit geval omdat het zo leuk verbindend was.

Meer lezen

Voor als je je scherm zat bent: 5 analoge hobby’s.
Wat Caroline leerde van haar bijbaan: “Waarom maar 10 minuten koffiedrinken?”
Iemand opbellen helpt: 8 minuten is al genoeg.

Tekst en fotografie Caroline Buijs  Fotografie Oscar Sánchez Photography/Gettyimages.nl
Gepubliceerd op 19 september 2023

Scroll naar boven