Categorieën
RSS feeds

Cinque Terre: de vijf kleurrijkste dorpjes van Italië

De Italiaanse kust tussen de steden Genua en Pisa is het allermooiste deel stukje van het land. Dat komt omdat hier in de inhammen van hoge rotsen vijf kleine, lieflijke dorpjes zijn gevestigd. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn de vijf stadjes die samen Cinque Terre worden genoemd. Ze zijn sinds 1997 door UNESCO bestempeld als Werelderfgoed vanwege hun ‘uitzonderlijk schilderachtige landschap’. De charme van de stadjes is onweerstaanbaar – dat hier massa’s toeristen komen doet niets aan hun uiterlijk af. De Cinque Terre zijn zo pittoresk als maar kan.

Met name Instagram is goed geweest voor het toerisme naar de Cinque Terre want de vijf kleurrijke dorpjes zijn ongelofelijk fotogeniek. Je hebt vast ook wel eens een foto van een van de dorpen voorbij zien komen. Dorpjes met gekleurde huisjes die tegen een rotswand aan geplakt lijken te zijn. Ze zitten er in ieder geval al jaren; Manarola zou al stammen uit de twaalfde eeuw.

Nationaal Park Cinque Terre

De Cinque Terre liggen in Nationaal Park Cinque Terre, een prachtig gebied met citrus- en olijfboomgaarden en een magnifiek uitzicht over de Italiaanse kust met zijn steile kliffen en woeste rotsen. Er zijn weinig plekken langs de Italiaanse kust waar je zulke mooie wandelingen kunt maken als hier. De dorpjes zijn piepklein; Monterosso is de grootste van de vijf, maar ook die heeft slechts 1.560 inwoners. Monterosso is tevens ook het populairste van de dorpen, want hier is een zandstrand. In de zomer is het vechten om een plekje voor je handdoek, maar in het voor- en najaar is het hier genieten. Mocht je niet alle vijf de Cinque Terre kunnen bezoeken, ga dan in ieder geval naar Vernazza, want dat is de meest schilderachtige van allemaal.

Riomaggiore

Riomaggiore ligt het meest zuidelijk van de Cinque Terre. Dit dorpje heeft een kleine haven. Daar kun je met verschillende trapjes omhoog voor een mooi uitzicht. Je kunt overigens Riomaggiore ook nog van een hoger punt bekijken, vanwaar je ook de mooiste foto’s kunt maken.

Monterosso al Mare

Monterosso al Mare ligt het meest noordelijk van de Cinque Terre. De gekleurde huisjes liggen hier wat lager en hier is dus ook een zandstrand te vinden. Of eigenlij zijn er twee stranden, een grote en een kleine. Het is niet echt het strand uit je dromen, maar wanneer het warm is, is het wel lekker om even met je benen het water in te kunnen.

Corniglia

Om bij Corniglia te komen moet je even klimmen, of je nu met de trein komt of te voet. De ligging van dit dorpje is fenomenaal: hoog op een klif en met geweldig uitzicht over de zee. Het is de klim naar het dorp in ieder geval meer dan waard!

Vernazza

Vernazza is prachtig om te zien; de huisjes lijken hier nog meer kleur te hebben dan in de andere dorpen. In ieder straatje in Vernazza waan je je in een romantische film. Ooit was dit de rijkste van de vijf en dat zie je goed terug in architectuur met fraaie details.

Manarola

Manarola is klein en – vermoedelijk – de oudste. Om Manarola heen liggen wijnvelden dus dit is de uitgelezen plek om lekker op je gemak een wijntje te drinken en te genieten van de geweldig mooie omgeving.

BRON