Cluttercore in je eigen huis: zo begin je

De cluttercore-stijl wordt vaak en ten onrechte verward met een ‘maximalistisch interieur’. Het grote verschil is dat je een maximalistisch interieur in één keer zou kunnen aanschaffen: het draait om overdaad en het tentoonstellen van (dure) spullen. Bij cluttercore zit het anders.

Bij cluttercore gaat het juist om persoonlijke bezittingen, het creëren van zo’n interieur kan daardoor jaren duren. Het is nooit echt af. Bovendien zal cluttercore er bij iedereen anders uitzien.

We schreven al eerder waarom cluttercore zo populair is. Volgens het Amerikaanse interieurblog Apartment Therapy is cluttercore iets is voor ‘mensen met spullen die elk hun eigen verhaal vertellen’ en voegt er het cruciale punt aan toe: ‘Spullen waar je van houdt, ongeacht hoe minuscuul, onbelangrijk of afgedankt ze ook lijken voor een buitenstaander.’ Cluttercore viert de menselijke relatie met spullen, schrijven ze.

Hoe dan?

Nostalgie vormt het hart van cluttercore. Denk aan tweedehandsvondsten, herinneringen uit je kindertijd, souvenirs met een verhaal, verzamelingen: eigenlijk alles wat voor jou een persoonlijke betekenis heeft.
Een andere belangrijke regel is dat er geen regels zijn. In de cluttercore-stijl kun je alles met alles mixen & matchen. Het liefst gebruik je zo veel mogelijk kleuren, patronen en materialen door elkaar.
De scheidslijn tussen cluttercore en een rommelig huis is dun. Gebruikte koffiekopjes, rondslingerende schoenen en je administratie hoef je niet per se tentoon te stellen.
Achter de ogenschijnlijke chaos van cluttercore schuilt wel degelijk organisatie. Er is nagedacht over verschillende lijstjes aan de muur en ook de verzameling memorabilia wordt zorgvuldig gecureerd. Voor wie toch onrustig wordt van zo’n overdaad aan spullen: begin met een afgebakend cluttercore-­hoekje, zoals een altaartje of kastje om je dierbare en persoonlijke spullen uit te stallen.

Meer lezen

Cluttercore is de nieuwste interieurtrend: je mag aan een huis zien dat erin geleefd wordt.
Een uniek interieur? Dit boek helpt je aan vintage-pareltjes.
Zo maak je je eigen bohemian slaapkamer.

Tekst Nienke Pleysier  Fotografie Brent Darby (Living Inside)
Gepubliceerd op 15 februari 2024

Scroll naar boven