Categorieën
RSS feeds

Dagboek van een introvert: 6 worstelingen die je herkent als hoogsensitieve introvert

Online editor Bente van de Wouw is introvert en schrijft erover. Deze keer: 8 dingen waar ik mee worstel als hoogsensitieve introvert. 

Laatst las ik dat ongeveer 70% van de hoogsensitieve mensen introvert is. Ook ik heb het geluk dat ik beide eigenschappen op mijn naam mag schrijven. Heel leuk als je daardoor extra van de muziek bij de film kan genieten en mensen goed aanvoelt, minder leuk als je buurman zijn muziek op vol volume heeft staan en je net naar bed wilt gaan.

En zo zijn er meer dingen waar ik als hoogsensitieve introvert mee worstel. Het maakt niet uit hoeveel rekening ik houd met mijn persoonlijkheid, de volgende 6 uitdagingen komen regelmatig op mijn pad.

6 worstelingen

Te harde geluiden waar je geen controle over hebt
Zoals die muziek van de buurman waar ik het net over had. Of verbouwingen, grasmaaiers, heggenscharen, bladblazers en andere geluiden waar je binnen no time overprikkeld van raakt. En dan ben jij vervolgens weer de zeur die vraagt of het alsjeblieft wat zachter mag, of de huilebalk als het allemaal te veel wordt.
Het overnemen van emoties
Vriend gestresst? Jij gestresst. Kind verdrietig? Jij verdrietig. Het maakt niet uit of je een fijne dag hebt gehad of niet, zodra de emotie van iemand anders omslaat, waai jij vrolijk mee. Of je daar controle over hebt? Neu. Gebeurt gewoon.
Vakanties zijn niet altijd zo relaxed als ze horen te zijn
Helemaal fantastisch, dat fijne oord waar je een week helemaal niets hoeft te doen. Maar het kan ook best overwhelming zijn: in een vreemd bed slapen, nieuwe prikkels, geen routine. Ontspannen is dan plots een stukje lastiger.
Positieve veranderingen zijn óók veranderingen
En daar reageer je als hoogsensitieve introvert niet altijd goed op. Hoe leuk het nieuws ook is – een nieuwe baan, relatie of woning – de nieuwe prikkels die het veroorzaakt, kunnen stress geven. En dan heb je ook nog te dealen met familie die vraagt waarom je niet blij bent. “Dit is toch goed nieuws?” Jazeker, maar je moet er wel even van bijkomen.
Tijdsdruk
Dit kwam ook als een verrassing voor mij, maar kennelijk is enige vorm van druk óók een prikkel. En dus kun je totaal overweldigd raken door tijdsdruk, terwijl ander mensen flierefluitend op die deadline afstevenen, alsof het niets is.
Overdenken
Hoewel ik er steeds beter mee om kan gaan, betrap ik mezelf er nog weleens op dat ik weer in standje overthinking ben gegaan. Me afvragen wat ik beter had kunnen zeggen in een gesprek, zes keer van gedachten wisselen over die ene kleine keuze, analyseren wat die ene persoon precies bedoelde met een opmerking.

Meer lezen

Op haar Instagram en TikTok vertelt Bente over mentale gezondheid en introversie.
Hier lees je ook de andere blogs in deze serie van Bente.

Tekst Bente van de Wouw

BRON