De 6 beste tips voor je wintersport naar Val Gardena

Zeg je wintersport in Val Gardena, dan zeg je Italië, zon, lekker eten, mooie vergezichten, waanzinnige rotsformaties en de beste pistes. Als je er eenmaal geweest bent, dan ben je het hier ongetwijfeld helemaal mee eens. Maar wat weten we eigenlijk van deze mooie vallei in het noorden van Italië?

De drie dorpen van Val Gardena

Het skigebied Val Gardena bestaat uit drie dorpen die zowel een Italiaanse als Duitse plaatsnamen hebben.

Ortisei – Urtijëi
Santa Cristina – Sankt Christina in Gröden
Selva di Val Gardena – Wolkenstein in Gröden

Het dal bevindt zich in de meest noordelijke provincie van Italië – Zuid-Tirol, wat gelijk ook de Duitstalige invloeden verklaart. Dat is namelijk de reden dat de plaatsnamen hier vaak in minimaal twee talen vermeld staan, want om het makkelijk te maken is er ook nog een derde taal: Ladinisch. Een Reto-Romaanse taal die in stand wordt gehouden door het slimme systeem van meertalig basisschoolonderwijs; twee dagen per week spreekt de jongste jeugd Italiaans, twee dagen Ladinisch en een dag spreken ze Duits.

Het zijn kleine dorpen. Bij elkaar opgeteld herbergen ze ongeveer 10.000 inwoners, maar opgeteld staan er verdeeld in de vallei meer dan 18.500 bedden klaar voor de toeristen die dit gebied in zowel de zomer als de winter goed weten te vinden.

Ondanks die aantallen ervaar je het gevoel van ’thuiskomen’ en zorgen de lokale bewoners ervoor dat je je meer dan welkom voelt. Door de oprechte vriendelijkheid, gastvrijheid en behulpzaamheid onderscheidt dit gebied zich wat mij betreft ten opzichte van vele andere skigebieden. En dat heeft een hele belangrijke reden: men omarmt hier het duurzame toerisme. Ze weten hier als geen ander hoe belangrijk de zomer- en wintersporter voor deze regio is en zo gedraagt men zich dan ook. Geen grote investeringspartijen die eigenaar zijn van de grote hotelketens of de liften, maar juist de lokale ondernemer profiteert hier van het toerisme en dat zorgt voor een aantal belangrijke zaken:

Trots voor het gebied waar ze mogen wonen en mogen werken.
Echt duurzaam toerisme, geen korte termijn winstbejag
Terugkerende toeristen

Op wintersport in Val Gardena

Maar je komt natuurlijk voor de uitzonderlijke schoonheid van dit skigebied en de fantastische pistes. Het is een skigebied waar je minimaal één keer geweest moet zijn. Val Gardena staat bij menig wintersporter in de top vijf (en bij mij zelfs in de top drie).

Ga jij ook op wintersport naar Val Gardena? Dan komen deze tips goed van pas. Ik heb de leukste berghutten, de beste pistes en tips om te verblijven voor je verzameld!

Wandel door Ortisei, een beeldschoon dorpje

Scroll naar boven