Categorieën
RSS feeds

De 8 leukste dingen om te doen op Kefalonia

Kefalonia is het grootste eiland van de zes Ionische eilanden van Griekenland, gelegen in de Ionische zee en ligt naast Zakynthos. De inwoners noemen dit bounty-achtige eiland ook wel ‘de vlinder’ omdat het van bovenaf de vorm van een vlinder heeft. TUI vliegt rechtstreeks, maar je kunt ook eerst op Athene vliegen met een korte overstap vlieg je daarna in een klein uur in een propellervliegtuigje naar Kefalonia.

Kefalonia in een notendop

Kefalonia heeft al heel wat oorlogen doorstaan en is van de Grieken, naar de Ottomanen, naar de Italianen en weer terug naar de Grieken gegaan. En al die invloeden zie je terug, hoewel de authentieke Griekse cultuur nooit helemaal weg was. Kefalonia is zo’n eiland waar je een auto moet huren. Tenminste, als je iets wil zien van het eiland. En dat wil je, geloof me. Want Kefalonia is waanzinnig mooi. Verpakt in een weelderig groen landschap van bergen met olijfbomen (ongeveer een miljoen!), geitjes die rondlopen, hoge cipressen, bijenkorven, wijngaarden en uitzonderlijk mooie stranden met azuurblauw kristalhelder water.

De Kefalonesen zijn het unaniem met elkaar eens als ik hen vraag: wat vind je het fijnste aan dit eiland? Het lage tempo. De tijd nemen voor dingen. Maar ook de rust (zo toeristisch is het nog niet), het klimaat en natuurlijk het landschap. Dit eiland heeft twee belangrijk steden: Argostoli – de hoofdstad, die de langste loopbrug over water heeft in Europa – en Lixouri. Kefalonia kent geen criminaliteit, heeft geen snelwegen, maar een kleine populatie van 360.000 mensen en iedereen zorgt voor elkaar. Je zou er bijna gaan wonen.

Op weg in Kefalonia

Ik ga op pad om je de leukste dingen om te doen in Kefalonia met je te delen. Allereerst is het leuk te weten dat Kefalonia bekend staat om de hoogste berg van de Ionische eilanden, namelijk de Ainos van 1.628 meter hoog met in de winter volop sneeuw. Helaas kun je hier niet skiën, maar imposant is het wel. Daarnaast heb je gruwelijk veel prachtige stranden hier; goude, witte, rode en zwarte. Ben je gek op schilpadden? Dan moet je echt in Agostoli zijn. Hier zie je de Caretta Caretta zeeschildpadden. Het is de perfecte plaats voor deze mooie dieren om te luieren, eieren te leggen en te eten. Loop langs de haven en op de boulevard en je ziet ze zwemmen, echt leuk. Of huur een waterfiets of een fluisterbootje en ga het meertje op om ze in het water te zien. Agostoli is trouwens een goede uitvalbasis voor je tripjes op het eiland.

Geen hoogtevrees hebben

Heb je een auto gehuurd, dan is het goed te weten dat je veel door de bergen rijdt. Onderweg kom je langs hoge rotswanden en word je getrakteerd op magnifieke uitzichten van het eiland en de zee. Kijk wel uit voor stenen op de weg. Die vallen regelmatig van de wanden en worden niet altijd gelijk opgeruimd. En heb je hoogtevrees, zoals ik, dan is er een beetje uitdaging, want de steile afgrond is vlakbij en niet overal is een vangrail aanwezig of is de weg nog niet helemaal af. Zeker de wegen richting de verschillende stranden. Wil je sneller naar de stranden en er zoveel mogelijk zien? Dan ben je sneller per watertaxi of per boot.

Op dit eiland wil je wonen

BRON