De Deense cultuurminister pleit voor meer standbeelden van vrouwen

Denemarken telt meer standbeelden van mannen en mythische dieren van van vrouwen. Daar kwam de Deense cultuurminister Jakob Engel-Schmidt al wandelend door Kopenhagen achter. Dat kan anders, vindt de minister.

In Kopenhagen staan 101 standbeelden. 70 zijn man, 26 een mytisch dier en slechts vijf standbeelden zijn vrouw. Exacte cijfers voor de rest van het land zijn er niet, maar gedacht wordt dat het land 321 beelden kent. 31 daarvan zijn van een vrouw.

Meer standbeelden van vrouwen

Engel-Schmidt vindt dat we de volgende generatie niet in een omgeving kunnen laten opgroeien die de indruk wekt dat de samenleving alleen door mannen is gecreëerd.

De minister is net vader geworden van een dochter en voelde de urgentie er iets aan te doen. Nu wordt er gewerkt aan voorstellen voor nieuwe beelden die vrouwen vertegenwoordigen. Voor het plan is zes miljoen euro beschikbaar gemaakt.

Welke vrouwen missen we en waar?

Er zijn immers genoeg vrouwen die een standbeeld verdienen. De minister oppert zelf bijvoorbeeld Karen Volf. Volf opende in 1890 een bakkerij, wat toen als vrouw een ongewone stap was. De bakkerij groeide uit tot een landelijk merk dat nog altijd bestaat.

Op X vraagt hij de inwoners van Denemarken om mee te denken wie er op een sokkel moet: ‘Welke vrouwen verdienen het om in de publieke ruimte te worden herinnerd? Wie missen we en waar?’

Zo zit dat in Nederland

Hoe zit dat eigenlijk in ons eigen land? Dat onderzocht De Volkskrant vorig jaar. Nederland telt ongeveer 5000 standbeelden van personen, waarvan 17 procent een bekende vrouw is. Als het om onbekende personen gaat, is 35 procent van de beelden een vrouw. Dus: wie missen we en waar?

Lees meer

Goed nieuws: het vrouwenquotum werkt haar vruchten af, zegt onderzoek.
Hoe kan het dat Spaanse vrouwen veel feministischer lijken?
Sterke vrouwen: Irene over het nieuwe feminisme.

Tekst Lisanne van Marrewijk  Bron De Volkskrant  Fotografie Unsplash/Adam Wilson
Gepubliceerd op 26 maart 2024

Scroll naar boven