Categorieën
Nieuws

De krijtrotsen van Etretat: een van de mooiste plekjes aan de Franse kust

Étretat is een van de mooiste plaatsen aan de kust van Frankrijk. Étretat is vooral benoemd om de indrukwekkende krijtrotsen, en dan met name l’Aiguille. Een uitstekende rots in de vorm van een punt die 70 meter boven het water van de Atlantische Oceaan uitsteekt. Daarnaast ligt nog een bijzondere rots: de zogenaamde olifantenrots die ook wel Manneporte wordt genoemd. Je hebt namelijk niet heel veel fantasie nodig om hier een olifant in te zien. Het maakt deze plek een van de mooiste van de hele kust van Frankrijk! En het is vanuit Nederland prima met de auto aan te rijden.

Ontdek het gezellige dorpje Étretat

Het dorpje Étretat ligt in de regio Normandië, in Haute-Normandië om precies te zijn. Vanuit Utrecht is het 580 kilometer rijden. Het is gezellig dorpje met een rijke historie dat zeker in de zomermaanden druk bezocht wordt. Ooit was het een echt vissersplaatsje, maar tegenwoordig moet Étretat het vooral hebben van toerisme. Maar de viscultuur is niet verloren gegaan, je kunt er nog steeds in een hoop restaurant hele lekkere verse vis eten.

Hoewel het dorpje Étretat niet echt groot is, moet je er wel echt even de tijd voor nemen. In het oude centrum loop je door smalle, gezellig straatjes. Het plaatsje heeft een rijke historie, wat maar weinig mensen weten. De meeste mensen gaan ook even een kijkje nemen op het plein in de overdekte markthallen, waar je lekkere en leuke Franse dingetjes kunt kopen. Kijk even naar boven want dit hele gebouw is gemaakt van hout. Het is een toeristisch plekje en aan souvenirs geen gebrek, maar toch leuk om er even geweest te zijn. En ook Manoir de la Salamandre – een historisch herenhuis – mag je niet missen, een prachtig gebouw qua architectuur met veel hout.

Misschien heb je de Netflix-serie Lupin gezien? Ook daarin komt dit bijzondere dorpje in Normandië voorbij, het speelt namelijk een rol in de verhalen van de Franse gentleman-dief Arsène Lupin, waar de hoofdpersoon bezeten van is.

Uitzicht over de punt en de boog van Etretat: l’Aguille en Manneporte

BRON