De voordelen van je bed opmaken

Je bed opmaken lijkt misschien iets onbelangrijks, maar er zitten wel degelijk voordelen aan. Naast het feit dat het er netter uit ziet.

Het lijkt zo’n oneindig terugkerende bezigheid: het bed opmaken. Misschien vind je het nutteloos, maar niets is minder waar; het blijkt wel degelijk veel zin te hebben. Dus geen excuses meer, trek dat dekbed gewoon recht. Wij leggen uit waarom.

‘Change the world, make your bed’

Dat is de speech van de U.S. Navy Admiral MacRaven aan geslaagde studenten van de Texas University in 2014. Hij hamerde erop dat het opmaken van het bed belangrijk is en ging wereldwijd viraal. MacRaven stelt dat je de wereld kunt veranderen door je bed op te maken, omdat de discipline om die ene – simpele, maar saaie – taak te volbrengen ervoor zorgt dat je de dag met een goed gevoel begint. In de woorden van MacRaven: ‘By the end of the day, that one task completed will have turned into many tasks completed.’

Het vertelt veel over je persoonlijkheid
Uit onderzoek van een Amerikaans matrassenbedrijf onder tweeduizend mensen blijkt dat de mensen die hun bed opmaken vaak ochtendmensen zijn die geen wekker nodig hebben om wakker te worden. Deze mensen hebben behoorlijk wat zelfvertrouwen en zijn sociaal en avontuurlijk. Mensen met messy beds zijn vaker avondmensen die ’s ochtends de snoozeknop indrukken en zich nog eens omdraaien. Deze mensen zijn sneller introvert, sarcastisch en humeurig.
Het geeft een positieve mindset en discipline
Wanneer je een vaste (ochtend)routine hebt, ben je sneller productief en positiever ingesteld. Het bed opmaken zelf zorgt niet per se voor meer productiviteit, maar wel voor een goede mindset en mentale discipline. Als je dekens opschudt en keurig recht legt, zal dit zorgen voor een goede start van de dag.
Je krijgt s’ avonds zowel meer actie als slaap
Uit een poll van de Amerikaanse National Sleep Foundation blijkt dat mensen die hun bed opmaken beter slapen dan mensen die dat niet doen. Uit een ander Amerikaans onderzoek komt naar voren dat mensen die hun bed opmaken meer seks hebben: gemiddeld drie keer per week, tegenover twee keer per week onder de niet-beddenopmakers.
Het maakt je gelukkig
Er is een verband tussen het opmaken van je bed en hoe gelukkig je bent, blijkt uit onderzoek onder zo’n 70.000 mensen. 59% maakte elke dag het bed op, 27% deed dit niet en 12% gaf aan dat iemand anders het deed. Van de mensen die elke dag hun bed op maakten, gaf 71% aan heel gelukkig te zijn, terwijl 62% van de niet-beddenopmakers aangaf vaak niet gelukkig te zijn. Wat blijkt? Er bestaat een direct verband tussen rommel en stress: mensen die leven in een ongeorganiseerde en onopgeruimde omgeving hebben vaak hogere cortisol-levels, wat meer stress geeft en je dus minder gelukkig maakt.

Dit bericht verscheen eerder op Vtwonen.nl. 

Meer lezen

Angstig of gestrest? Je huis schoonmaken helpt, blijkt uit onderzoek.
De hele dag in bed-trend: goede selfcare of onverstandig?
Dit kan een opgeruimd huis voor je mental health betekenen, volgens onderzoek + opruimtips.

Tekst Caren Maris  Bron vtwonen  Illustratie Claire van Heukelom
Gepubliceerd op 2 oktober 2023

Scroll naar boven