De wandelgids: waar kun je wandelen in Drenthe?

Wie zegt dat je een vliegtuig moet pakken voor een goede wandeltocht? Ook in Nederland kom je aan je avontuurlijke trekken. Waar kun je goed wandelen in Drenthe? 

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie René Vlak/Unsplash.com
Gepubliceerd op 27 juni 2024

Drenthepad

Laten we beginnen met een wel heel bijzondere route. Het Drenthepad is namelijk maar liefst 340 kilometer lang en loopt in een mooie ronde van Dreilen naar Dreilen. In achttien etappes wandel je onder andere door drie nationale parken, over de Hondsrug en door het enige archeologisch Rijksmonument van Nederland, mét hunebedden en grafheuvels. Liever een paar stukken lopen? Hier vind je de vijf mooiste. 

Meer informatie over deze route. 

Nieuw begin – Van Gogh-wandelroute bij Hoogeveen

Er zijn in totaal vier verschillende Van Gogh-wandelroutes in Drenthe en dit is er één van. In twaalf kilometer loop je een ronde vanaf treinstation Hoogeveen. Extra leuk is dat er voor iedere route een podcast is gemaakt over het leven van Van Gogh toen hij in Drenthe verbleef.

Meer informatie over deze route. 

NS-wandeling Drentsche Aa – Assen

Als je volgens NS de mooiste plekken van Drenthe wilt zien, hoef je alleen maar deze route te lopen. Die begint en eindigt bij treinstation Assen. Onderweg zie je beken, karakteristieke boerderijen, plaatsen zoals Rolde en natuurlijk de hunebedden. De hele wandeling is vijftien kilometer lang, maar kunt de route ook inkorten tot tien kilometer.

Meer informatie over deze route. 

Dwingelderveld – Ruinen en Dwingeloo

Een van de bekendste nationale parken van Drenthe. Het Dwingelderveld is namelijk het grootste natte heidegebied van West-Europa. Via Natuurmonumenten vind je allerlei korte routes. Wil je liever langer op pad, dan kun je de zestien kilometer lange wandeltocht van Route.nl proberen. Die leidt je door natuurlijk de heide, maar ook door bos en ander landschap.

Meer informatie over deze route. 

Meer lezen

Nog zeven dingen die je kunt doen in de omgeving van Drenthe. 
Ken je camping Buitenland al? Een fijne plek om te verblijven in de provincie. 
Bekijk ook de wandelgidsen uit de andere provincies. 

 

Scroll naar boven