De wandelgids: waar kun je wandelen in Noord-Brabant?

Wie zegt dat je een vliegtuig moet pakken voor een goede wandeltocht? Ook in Nederland kom je aan je avontuurlijke trekken. Waar kun je goed wandelen in Noord-Brabant? Dit zijn fijne plekken en routes. 

14 vennen – Oisterwijk

Een dikke vette aanrader is de wandelroute 14 vennen rondom Oisterwijk. Deze route van Natuurmonumenten brengt je langs, de naam zegt het al, veertien vennen. Onderweg loop je door bos, over heide en natuurlijk langs water. In totaal bedraagt deze route 9,4 kilometer.

Naar de route. 

Grenspark Kalmthoutse Heide – Bergen op Zoom

Vlak bij Bergen op Zoom vind je de Kalmthoutse Heide, een mooi natuurgebied met veel variatie en contrast. Ontdek het zelf en bewandel de Top Natuur-wandelroute van Visit Brabant. Het is een route van 6 kilometer en je loopt vooral over onverharde paden.

Naar de route. 

De Loonse en Drunense Duinen – Drunen

Je vindt in omgeving Drunen/Kaatsheuvel/Loon op Zand niet alleen de Efteling, maar ook een ander – ahem – sprookjesbos. Namelijk Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Tijdens een wandeling van ongeveer 16 kilometer loop je door bos, over zandvlaktes en slingerende paadjes. Met een beetje geluk kom je een schaapskudde tegen.

Naar de route. 

Van Gogh NP Wandelroute – Nuenen

Treed in de voetsporen van schilder Vincent van Gogh en wandel langs het erfgoed van Nuenen. Je loopt niet alleen door het centrum, maar ook in de natuur. Deze route telt ongeveer 10 kilometer.

Naar de route. 

NS-wandeling Land van Ravenstein – Ravenstein

Iets hoger in Brabant vind je Ravenstein, een landelijk gebied dat begrensd wordt door de Maas. Je loopt niet alleen door de natuur, maar ook langs oude dijkdorpjes. In totaal bedraagt de route zo’n 16 kilometer. Liever minder wandelen? Je kunt deze rondwandeling ook inkorten.

Naar de route. 

NS-wandeling Kampina – Boxtel naar Oisterwijk

Een parel onder de wandelingen in Noord-Brabant, deze NS-wandeling van Boxtel naar Oisterwijk. Je wandelt voornamelijk over onverharde paden die, let op, drassig kunnen zijn. Je loopt over heidevelden, door bossen en langs smalle beekjes en vennen. Trek gekregen? In Oisterwijk vind je genoeg horecagelegenheden voor ieder. De route is in totaal 18 kilometer.

Naar de route. 

Nog meer wandelen

Probeer deze routes in Zuid-Limburg eens.
Of wandel in Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij Zandvoort. 
Next level: het Pieterpad lopen. 

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Joran Quinten/Unsplash.com
Gepubliceerd op 8 februari 2024

Scroll naar boven