De wandelgids: waar kun je wandelen in Noord-Holland?

Wie zegt dat je een vliegtuig moet pakken voor een goede wandeltocht? Ook in Nederland kom je aan je avontuurlijke trekken. Waar kun je goed wandelen in Noord-Holland? Dit zijn fijne plekken en routes. 

Schoorlse Duinen – Noordzeewandeling

In het natuurgebied de Schoorlse Duinen vind je de Boswachterspad Noordzeewandeling. Dit is een flinke route van 10 kilometer waarbij je langs de zee loopt, over duinen (waaronder het hoogste duin van Nederland) en door bos en heide. Vergeet je goede schoenen niet, want je loopt ook vaak door het losse zand.

Naar de wandelroute. 

Spanderswoud – Zanderij Crailoo

Herken je de naam? Dat komt misschien omdat je dit gebied vaak tegenkomt in lijstjes met de mooiste vlonderpaden in Nederland. Ook op deze wandelroute loop je over zo’n vlonderpad. En: je kunt ook wilde grazers tegenkomen. Houd je wel 25 meter afstand? De route bedraagt in totaal 4 kilometer.

Naar de wandelroute. 

Naardermeer – Naarden

Wist je dat Naardermeer het eerste beschermde natuurgebied van Nederland is? Tijdens deze wandelroute van maar liefst 18,5 kilometer loop je dwars door natte weilanden, over vlonderpaden en langs ondiepe plassen. Vergeet je laarzen niet!

Naar de wandelroute. 

NS-wandeling Kennemerduinen – Zandvoort

Ontdek dit Nationaal Park aan zee tijdens een wandeling van om en nabij 15 kilometer. Je ontdekt eerst de landgoederen Duin en Kruidberg en Midden Herenduin. Daarna kun je kiezen: over het strand naar Zandvoort (14,5 kilometer in totaal) of via de Kennemerduinen naar station Overveen (16 kilometer in totaal). Let op: op dit moment staan grote delen van het pad onder water, kies dus pas voor deze wandeling als de paden weer begaanbaar zijn.

Naar de wandelroute. 

Stadswandeling door Amsterdam

Even helemaal anders. Probeer eens deze stadswandeling van ongeveer 11 kilometer. Je loopt niet alleen dwars door het centrum van Amsterdam, maar er hangt ook een belangrijk thema aan deze wandelroute: de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Naar de wandelroute. 

Nog meer wandelen

Nog meer wandelingen in Noord-Holland. 
Liever de fiets op? Probeer deze fietsroutes eens. 
We maakten ook een wandelgids voor Noord-Brabant. 

Tekst Bente van de Wouw
Gepubliceerd op 15 februari 2024

Scroll naar boven