De wandelgids: waar kun je wandelen in provincie Utrecht?

Wie zegt dat je een vliegtuig moet pakken voor een goede wandeltocht? Ook in Nederland kom je aan je avontuurlijke trekken. Waar kun je goed wandelen in Utrecht? Dit zijn fijne plekken en routes. 

Landgoed Haarzuilens – rand van Utrecht

Aan de rand van Utrecht vind je landgoed Haarzuilens, dat bestaat uit Kasteel de Haar en bijbehorende landerijen. Je wandelt niet alleen door gebied waar ongeveer duizend jaar geleden het veenmoeras werd ontgonnen, maar je komt ook langs het kasteel, akkers, boomgaarden en meer. De route bedraagt in totaal 11 kilometer.

Meer informatie over deze wandeling.

Hoogtepunten Kaapse Bossen – Doorn

De Utrechtse Heuvelrug hoort natuurlijk in dit rijtje thuis. Ontdek de Kaapse Bossen tijdens deze wandelroute van 8,5 kilometer. Vervelen zul je je niet, want je loopt over kronkelige bospaden, langs oude lanen en velden en landgoed De Ruiterberg. Er is ook nog een uitkijktoren van waaruit je mooi uitzicht hebt over bijna de hele Heuvelrug.

Meer informatie over deze wandeling.

NS-wandeling Grebbelinie – Veenendaal naar de Klomp

Een NS-wandeling uit de oude doos, maar nog steeds actueel. De Grebbelinie ligt op de grens van Utrecht en Gelderland, tussen Rhenen, Bunschoten en Amersfoort in. Vroeger was het een verdedigingsnetwerk, maar tegenwoordig heeft de natuur het overgenomen. Je volgt een deel van het streekpad Utrecht en de route is maar liefst 20,5 kilometer lang. Een beetje conditie is dus fijn.

Meer informatie over deze wandeling.

Stadswandeling – Utrecht

Voor als je stad en wandelen wilt combineren. De route bedraagt 18,2 kilometer en loopt niet alleen dwars door de stad, maar ook door een stuk natuur aan de rand ervan. Je loopt onder andere over het Romeinse Limespad en het Utrechtpad.

Meer informatie over deze wandeling.

Rondwandeling Soest

Nog zo’n lange, maar zeker de moeite waard. Je wandelt onder andere over het Trekvogelpad, het Marskramerpad en het Westerborkpad en door de Korte en Lange Duinen. Onderweg is er van alles te zien, zoals bos, heide en zandgrond. In totaal is deze route 26,9 kilometer lang.

Meer informatie over deze wandeling.

Meer lezen

Liever wandelen in Noord-Holland? 
Of toch Noord-Brabant? 

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Jisca Lucia/Unsplash.com
Gepubliceerd op 15 maart 2024

Scroll naar boven