De zoveelste feestdag met je vaste clubje: tradities verbreken, zo doe je dat volgens een expert

Die standaard kerstavond met het gezin of weer een oud en nieuw met vrienden. Soms ben je toe aan een andere invulling van de feestdagen. Maar hoe doorbreek je zo’n (lang ingesleten) traditie tactisch?

Het kan lastig zijn om aan te geven dat je dit jaar (of de rest van je leven) toe bent aan een kerst met jezelf of een jaarwisseling alleen of met je partner. Even zonder (schoon)familie, vrienden, geliefde of andere mensen die je gevoelsmatig ‘in de steek laat’.

Psychosociaal en relatietherapeut Susanne Bulten herkent de struggle: “Het speelt vaak als er ouders op leeftijd of vrienden zonder partner in het spel zijn. Mensen vinden het zielig of zijn ook op latere leeftijd nog gevoelig voor de ‘autoriteit’ van ouders. Vraag je af waarom je niet durft aan te geven dat je iets anders wilt.”

Tradities verbreken lullig?

Wanneer je bang bent voor afkeuring, kun je je afvragen in hoeverre de betreffende vriendschaps-, partner- of familierelatie (nog) bij je past, volgens Bulten. Maar ook als je het zielig vindt voor de ander raadt de expert aan om het gesprek aan te gaan.

“Wie weet durft de ander ook niet af te zeggen. Ga het gesprek aan, vraag waar die ander behoefte aan heeft. Het liefst face to face en niet via WhatsApp,” vertelt de relatietherapeut.

Een andere invulling

Misschien kom je tot de conclusie dat je de traditie kunt verbreken, ’m anders kunt insteken of ’m stap voor stap wilt afbouwen. Bulten: “Wanneer het lastig is om helemaal los te komen van zo’n traditie, kun je ook kijken of je er op een andere manier invulling aan kunt geven. Een simpele brunch in plaats van een vijfgangendiner met ingewikkelde voorbereidingen, bijvoorbeeld.”

“De traditie van uitgebreide vieringen met kalkoenen komt nog voort uit de tijd dat vrouwen niet werkten. De lat ligt nog steeds even hoog, terwijl dat niet meer past in deze tijd,” vertelt Bulten. Laat iedereen bijvoorbeeld iets meenemen. En hapjes bij de supermarkt halen of soep bij de groenteboer is ook goed. Je hoeft niet alles zelf te doen.

De expert vindt wel dat je er nog steeds kunt zijn voor eenzame vrienden of familie, maar houd het simpel: “Die hele poppenkast is niet nodig, vaak gaat het er voor die mensen om dat ze even contact hebben, bezoek krijgen. Gelukkig hebben we in Nederland twee kerstdagen, kerstavond en de jaarwisseling. Maar je kunt zoiets ook de weken ervoor of erna plannen.”

Go with the flow

Go with the flow, tipt Bulten ten slotte. “Het is volkomen logisch dat je op bepaalde momenten in het leven toe bent aan iets anders. Dingen veranderen: we ontmoeten anderen of krijgen kinderen. Natuurlijk zijn het je vrienden of familie, maar het is heel normaal dat relaties – en tradities – fluctueren. Neem de veranderingen zoals ze komen en beweeg mee.”

Meer lezen

Susanne Bulten is psychosociaal-, hypno-, en relatietherapeut bij True Me.
Ho, ho, ho: zo bewaak je je energie rondom de feestdagen.
Zo onderhoud je als introvert vriendschappen op jóúw manier: 3 tips.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 2 december 2023

Scroll naar boven