Dealen met tegenslagen zonder te verdrinken in verdriet, hoe dan?

Er zijn mensen die bij tegenslag denken: ach, loopt allemaal wel los. Bij anderen barst de hel los (en ja, wij zijn ook die ‘anderen’). We vroegen een psych om hulp.

Want een leven zonder tegenslagen is natuurlijk een utopie. Wel zo fijn dus, als je errors en janken kunt omslaan in ‘komt goed’ en ‘volgende keer beter’. Psycholoog Judith Coenen geeft tips.

How to: niet instorten bij tegenslagen

“Grounding-technieken: probeer de 5-4-3-2-1-methode. Je identificeert 5 dingen die je kunt zien, 4 die je kunt aanraken, 3 die je kunt horen, 2 die je kunt ruiken en 1 ding dat je kunt proeven. Dit kan je helpen om in het huidige moment te blijven en angst en stress te verminderen.”
“Erken gevoelens: het is normaal om verdrietig te zijn als dingen niet gaan zoals gepland. Geef jezelf de tijd: het is oké om verdrietig te zijn, maar stel ook een limiet, bijvoorbeeld: ik mag me nu een half uur echt rot voelen en ga daarna iets leuks doen. Zo neemt het verdriet je niet over.”
“Praat erover: het delen van je gevoelens met vertrouwde vrienden, collega’s of familie kan troostend werken, waardoor spanning afneemt. Ook helpt het om gedachtes te structureren en zorgen te relativeren, zodat je beter om kunt gaan met verandering.”
“Blijf actief: fysieke activiteit kan helpen om negatieve emoties te verminderen en endorfines, het gelukshormoon, vrij te maken die je humeur verbeteren.”

Wanneer dit niet haalbaar voelt op een moment dat je met tegenslag moet dealen, tipt Coenen: “Als je merkt dat je angstig of gestrest raakt, neem dan een moment om diep adem te halen. Diepe ademhaling kan helpen om de reactie van het lichaam op stress te kalmeren, het is een reset voor je systeem.”

Meer lezen

Error bij veranderingen? Dat is menselijk (en zo word je veerkrachtiger), vertelt de psych.
Het omarmen van tegenslag draagt bij aan een positieve geest, blijkt uit onderzoek.
Je ‘gelukkig’ voelen is soms lastig: zo maak je happy hormones aan.

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 23 februari 2024

Scroll naar boven